lørdag 12. november 2011

Tomat, kruspersille og parmesan


Kort innpå med en liten siderett som frisker opp mye kjøtt.

8 småtomater delt i 4
En potte kruspersille, hakket
En handfull raspet parmesan
3 ss god olivenolje
To klyper flaksalt
1 ts grovkvernet pepper

Det er utrolig hvor frisk og god denne er. Stekt fisk, stekt kylling, stekt svinefilet, omelett, eller bare med litt godt brød.

SN: 1998 Nuits-St-Georges Les Pruliers 1er Cru, Domaine Henri Gouges


Mørk rød, tett minus, klar, nesten klar kant.

Kraftig, maskulin, fruktig, mørke røde modne bær. Litt sukkertøy transparens som kommer og går. Dyp, ren, og et lite snev av grønt. Noe voks mot roseblader.

Middels munn, konsentrert fruktig med blanding av modne villbringebær og mørke modne kirsebær. Middels syre og tannin. Balansert. Lang og svakt tørrende utover. På grensen til noe grønt her også. Svak mineralitet.

Ungt uttrykk, maskulin. Litt kjedelig ?

88 poeng


SN: 2001 Chambolle-Musigny Amoureuses, Louis Jadot




Lys pluss, mørk rød, klar, orangerød kant.


Syrlig middels nese, konsentrert bringebær, svakt vanilje. Dyp, fruktsødme, ren. Transparent sukkertøyfølelse.

Middels munn, slank med kjølig frukt og meget tilstede hele tiden. Bringebær. Middels pluss syre og middels (pluss) tannin. Kalkaktig mineralitet. Konsentrert, balansert, elegant og meget lang. Pent tørrende utover.

Her kommer uttrykket stålneve i fløyelshanske til sin rett, men det er en dameneve. Elegant til fingerspissene. Fortsatt ung uten tegn til aldring. Neste flaske kan ligge 10 år.

92 poeng





tirsdag 8. november 2011

SN: 1995 Kellerberg Grüner Veltliner Smaragd, Domaine Wachau



Gullgul, klar.

Nydelig nese med tørket aprikos, frisk sitrus og honning i starten. Etterhvert mineraler fra tørr skifer, litt hvitpepper. Ren og krystallklar.

Middels fyldig og glatt anslag. Middels pluss syre. Kjølig, moden og slank gul frukt. Meget kraftig mineralitet av skifer. Nydelig struktur. Tørr, elegant, balansert, lang og frisk.

Moden vin som ikke er i nærheten av å være aldrende. Jeg drakk den over 3 dager og den ble bare renere og renere. Tørket aprikos forsvant etter en time og tredje dagen var det knapt mulig å finne honningen. Achleiten av samme vin tidlig i september var litt mer moden i preget.

93 poeng



mandag 7. november 2011

Hummertur til Koster

Hvert år inviteres vi med gode venner til et feriehus på Sydkoster. Målet er et nydelig hummermåltid på lørdagen og hyggelig samvær hele helgen.

Vi tar kosterbåtene ut til Kilesand og derfra er det bare to hundre meter å gå. Huset ligger nydelig til bare 67-70 meter fra sjøen på østsiden av øyen.


Inne venter min favorittkrok. Tenk deg at vind og regn pisker rundt hushjørnet, i disse stolene er det lunt og godt.


Vi spiller mye kort her, Seven games, og denne innebygde verandaen er ferfekt til det.


Utenfra på kvelden ser den sånn ut.


Lørdag formiddag går vi ned til Kyrkosund, hvor Henry hummerfisker holder til. 


Tidligere var Erling vår faste leverandør, men han døde desverre i 2005. Erling tok oss med ut for å trekke teinene, en stor opplevelse for bloggeren.

Nå kommer Henry inn fra dagens fisketur.


Rundt bryggen hans er det nett med levende hummer. Vi har bestilt noen uker før og får de store fine vi vil ha, mellom 2 og 3 kilo som regel.


Det er mye diskusjon om hannen eller hunnen er best. Hipp som happ, men mer klør på hannen og mer hale og kanskje rogn på hunnen. Her er to hanner til venstre og en mørk hunn til høyre.


Lykkelige hummerelskere på vei hjem med middagen i poser.


 Vi må skjerpe apetitten. Koster er en fin øy å gå tur på. Været er på vår side lørdag, så det blir en fin tur.


Jeg har en mistanke om at dette kanskje er hagtorn, men vet ikke.


Nyper er det mye av. En gang skal jeg lage marmelade.


Det er et rikt dyreliv her.


Disse har vi møtt tidligere år også. Ikke lett å stå stille når de kommer i lett trav mot trådgjerdet for å hilse på. De er stooore.

Størst er allikevel denne karen som var veldig fornøyd med selskap, og epler fra en slang borte i gata. Må være bryggerihest. Jeg har aldri sett en finere hest, og så massiv.


Etter turen blir det Bollinger og kaviar kanapeer.


Hummeren skal kokes på stedet. 0,5 dl grovsalt per liter vann og koketid 12 minutter for den første kiloen, 8 minutter for den neste halve og 5 minutter for hver av de neste halve kiloene.


Vær raskt på med lokk, av og til setter de ikke pris på badet og slår lynraskt med halen. Badehåndkle takk.


Etter koking legger jeg dem raskt på rygg på en plate. Kraften skal forbli inne i skallet.


Når den bare er litt lunken deler vi dem i to på langs, plukker ut paven, og nyter resten med årgangs champagne, majones og loff.

En liten bønn til slutt. Det er omtrent tre like mengder kjøtt i en hummer. Hale, klør og kropp. Forskjellig struktur. Inne i skallet er det også mye fett og løs skummelt utseende glede i kroppen. Skrap det ut og bland med kjøttet. Masse god smak. I knutene der beina festes er det store mengder nydelig kjøtt. Bruk fingrene, knekk knutene og plukk dem rene.

Jeg har sett altfor mange som plukker it halen, spiser tom kloen, og lar resten ligge. Vandalisme med en dyr råvare, som for tiden koster 400 SEK per kilo.

Ta også vare på alt skallet. Det kan bli nydelig hummerkraft med litt bearbeiding. Hvordan kan du for eksempel se her; http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/2011/11/hummerkraft-versjon-20.html