mandag 28. mai 2012

Druer til å spise opp

For tre år siden fikk jeg av svoger en vinplante kjøpt på Hvaler. Den skal være tilpasset vårt klima. Jeg plantet den ved skilleveggen mellom vår og naboens terrasse, der takrennerøret kommer ned. Sola steker der fra 11 til rundt 18 og etter det har muren magasinert varme som den generøst posjonerer ut til druene. Jeg har styrt den opp til balkonggulvet i etasjen over og spent en ståltråd videre tvers over terrassen. Druer hele veien er planen.

Den liker seg. Vokser som om dn har stjålet noe. Ifjor fikk vi 5 klaser små druer. I år teller jeg ikke, det er mange.

Gleder oss til de er spiseklare. Små med tykt skall og nydelig sødme.

Salat på terrassen

Hvert år planter jeg salat, som jeg kjøper på mitt lokale Bryn Gartneri. En vid og grunn potte med diameter rundt en halvmeter er passe.

Noen røde og noen grønne gjør seg på tallerkenen. De står gjerne mitt i solsteiken hele dagen og blir lykkelige med litt vann annenhver dag eller så. Raskt vokser de, så vi plukker gjerne 8-10 blader til middag hver dag gjennom sommeren.

Salatene på bildet har vært i jorden hos meg to uker nå og begynner å ta av.

mandag 21. mai 2012

Naturvin med rosa preg


Jeg har lenge vært glad i naturvin. Radikon fra nordøstlige Italia lager fantastiske utgaver. Dette er første gang jeg smaker hans rosé.

Kraftig, ren og frisk nese med moden aprikos og rød grapefrukt.
I munnen samme frukter i en frisk, fast og balansert stil. Masse nydelig frukt. En god dose behagelige tanniner og et syrespill som leker i bakgrunnen hele tiden. Balansert vin med en lengde og frukt som lar meg sitte og nyte lenge etter at glasset er tomt.
Ja den er dyr, men en herlig innføring til naturvin. Tilgjengelig i mange pol i begrenset antall.
Til mat som grillet fisk, eller bare nyt et glass når du er i rett humør.


onsdag 9. mai 2012

Wiener schnitzel, ikke wienerschnitzel !

Opphavet til wiener schnitzel er omdiskutert. De fleste tror retten kan føres tilbake til midten av 1800-tallet, noen til 1600-tallet. Om det var Østerrike eller Tyskland, eller Polen, det strides de lærde om.

Schnitzel som rett finnes i et utall varianter. Bortsett fra noen glemte (fortrengte) ferdigproduserte  ubestemmelige saker i min ungdom, er det fra Østerrike jeg har mine første schnitzel opplevelser. 

Motorsykkelturene med Aker MC-Club endte oftest i Kaprun, rett ved Zell am See. Jeg har to meget klare minner om en Jägerschnitzel og en Zigeunerschnitzel fra samme sted to påfølgende år. Etter lang tur fra et sted nede i Italia på en turrigget Yamaha FZR1000, eller var det fra den Franske riviera, kom jeg til et gasthof i Kaprun. Jeg hadde kjørt i regn store deler av turen. Skyene sprakk opp og jeg fikk sol de siste meterene. Terrassen utenfor var ledig. Av med endel MC-klær. Jeg bestilte en jägerschnitzel og en stor weissbier. Husker fortsatt smaken av den første slurken weissbier etter 70-80 mil i glassfiberkiosken. Sol i ansiktet, og så kommer en 2cm tykk schnitzel av rent kalvekjøtt med kremet saus og skogsopp. En fantastisk opplevelse. 

Idag var jeg på Meny CC-Vest for å hente 12 lammeskank til en vinsmaking. I disken lå kalveschnitzler, ferdig banket, rent kjøtt. Jeg tok med tre stykker. 


Vel hjemme rigger jeg opp fasilitetene som er nødvendig for schnitzel. Tre fat, panne og rist med papir. Kjøttet pepres og saltes på begge sider.


I de tre fatene har jeg mel (idag ble det sammalt fin rug), egg vispet med bittelitt vann, og brødkrumle.


I pannen tok jeg litt gåsefett fra fryseren og resten solsikkeolje. Det bør være nesten en centimeter dybde. På en rist ved siden av legger jeg matpapir. Etter oljebadet trenger schnitzelene å renne av seg før servering.


Jeg satt platen på 10 av 12, og når oljen var varm tok jeg først kjøttet i mel, ristet av, så egg, og så krumle. Det skal dekke godt med alle tre, og være varmt, for at du skal få en fin sprø overflate. Opp mot to minutter fritering på hver side er passe. Se på fargen, så går det bra.


Schnitzelene opp av oljen og ned på papiret. Bruk matpapir og ikke kjøkkenpapir, så slipper du at det renner igjennom.

 Bland majones, creme fraiche, kapers, cornichons, krydder og urter, og du har en to minutters remulade.


Mange sier poteter med persille til dette, noen vil ha ansjos og kapers. Vi liker hjemmelaget remulade, frisk sitron og grønn salat med olivenolje.

Vinvalget ble 2011 Inés, en rosado på merlot/cabernet fra Somontano i Spania. Prøver ut nye roséviner. Den var helt grei til maten, frisk og leskende, men dessverre altfor enkel og med en syrefri avslutning. Anbefales ikke.

søndag 6. mai 2012

KK's grove hjemmebakte brød

Fabrikert brød fra Meny og dess like er py. Jeg kjøper endel brød på Åpent Bakeri, topp kvalitet og smak. Det bruker jeg mest til middagstilbehør, og diverse gourmetaktiviteter. 

Til matpakke derimot må jeg ha noe grovere. Derfor har jeg tatt opp igjen brødbaksten som jeg gjorde det når M-I var skolejente og ble sur og sulten hvis hun ikke fikk dette brødet i nistepakken. 

Det må være mye grove bestanddeler og mye smak. Når det i tillegg er holdbart i plastpose på benken så er det godt nok. 


Følgende er hva jeg har i deigen, her får du prøve deg frem. Totalt mel/kli/flak ca 1,9 kg (ca700g fin hvete), 300g kjerner og frø, 12dl vann og 2dl olje. 

Fint hvetemel
Fint sammalt rug
Grov sammalt spelt
Grov sammalt hvete
Kruskakli
Spelt flak
Solsikkekjerner
Linfrø
Tørrgjær (2poser)
Brunt sukker (6ss)
Salt (4ts)
Solsikkeolje
Vann


Jeg lager deigen i to omganger, vår gamle Kenwood tar bare ca 1 kg tørrstoff.


Den får heve til den er nesten tredobbel før den eltes godt for hånd,  deles i tre og trykkes ned i de oljesmurte formene. Der hever de igjen til de står i pen bue litt over kanten på formene. 



Ferdig stekt velter jeg dem ut av formene over på rist for kjøling. Ikke skjær en smaksprøve før de er lunkne, og vær forsiktig. Det er fort gjordt å trykke sammen brødet så det går i oppløsning før det får satt seg.

Stekes på rist nederst i ovnen på 210 grader i 35-40 minutter. 


Brød for en hard arbeidsdag !

Tomat, rødløk og oliven, salat som tilbehør eller snacks

 Av og til har man bruk for en frisk og smakskraftig salat som tilbehør til kraftige kjøttretter. Den skal friske opp etter en munnfull fett kjøtt eller saus, og den skal kunne balansere retten.

På en Danmarkstur for gutta skulle Pål lage en salat til kjøttet. Han laget salaten nedenfor. Feilen han gjorde var å sette salaten på bordkanten der vi tre kameratene sto og snakket og laget mat. Fatet var tomt på kort tid. Lenge før kjøttet. Fantastisk småspise med sting i. Det måtte fylles opp igjen. Den har siden blitt en av mine store favoritter. 

Tomatsalat med rød løk og grønne oliven. Småtomater deles i fire, rødløken skjæres i skiver og olivenene er de normale uten marinade eller tilsetninger.

I tillegg er det flaksalt, nykværnet svartpepper og din beste olivenolje.


Denne salaten bruker jeg til for eksempel lammeskank med litt Rørosrømme, grillkjøtt og til stekte spesialpølser med mye smak.

Litt overraskende for meg selv er at til kjøttretter av lam og svin med denne salaten foretrekker jeg ofte en kraftig og litt fet hvitvin, gjerne på chardonnay. Australske Kooyoung Estate Chardonnay (spesialpol), Ridge Montebello (spesialpol) eller en Mersault er gode alternativer i den litt høyere prisklasse. 

Hvis du bare trenger litt snacks til et mellommåltid, eller til grilltids aperitif, så fungerer salaten strålende alene. Fingerplukk, eller gi hver person en spiss gaffel.

lørdag 5. mai 2012

Sashimi lunch

Enkel, smakfull og god lunch idag. Salma laks med soyasaus, fulgt av den østerrikske rieslingen som det ligger separat notat på. Riesling til laks blir sjelden feil.

SN: 2001 Weingut Bründlmayer, Zöbinger Heiligenstein Riesling Alte Reben

2001 Weingut Bründlmayer, Zöbinger Heiligenstein Riesling Alte Reben. 


Klar, gullfarget, mørk minus. Viskøs i glasset.
Kraftig nese med honning og urter (timian og oregano). Etterhvert mineralitet. 
Frisk, middels pluss munn. Fyldig, strålende syre, god tørrende munnfølelse. Konsentrert med kraftig mørk mineralitet, litt honning og noe sitrus. Balansert og meget lang. 


Noe modning, men fortsatt langt liv igjen. Her har rieslingen tatt jordsmonnet i stor grad. En vin du må sitte og utforske over tid, nyte. 

87 poeng

Rekecoctail, risotto med asparges og piggvar

 En lang dag blir meget lang med sen middag !


Ser nå ,et år etter, at jeg aldri gjorde ferdig denne.
Korte kommentarer bare, bildene taler nesten for seg selv




Snøfrisk, creme fraiche, rød chili, rød paprika og limesaft.



Stangselleri



Retro rekecoctail ala KK



Grønn asparges



Rekeskall freses i olje og dekkes så av vann. Kokes 45 minutter, siles av. Brukes her som kraft til risotto.


Ta i aspargesbitene 3 minutter før servering av risottoen.


Piggvar kotelett.


Stekes i smør og hvitvin i panne, delvis under lokk.


Serveres med god fyldig og frisk hvitvin. Sentralburgunder eller en rik riesling.

Elgfilét

Det er mye snakk om hvordan man skal tilbrede viltkjøtt best mulig. I plastpose i vann (sous-vide), ut og inn av stekeovnen eller bare i stekeovnen. Jeg foretrekker pannesteking når det er elgfilét på gang.




På Bondens Marked fant vi fin ytrefilet av elg. Den fikk følge av båtpoteter, traktkantarell og jordskokkmos. Kjøttet ble ganske enkelt stekt i jernpanne med godt smør, en hvitløkskløft og litt tørket timian. Brun først raskt på høy varme, så temperaturen nesten helt ned, i med hvitløk og timian pluss en god klump til med smør. Under den rolige stekingen som følger øses smør over kjøttet jevnlig. Snu kjøttet en gang. Bruk fingeren og kjenn på kjøttet. Når du har kjent på det rått først så klarer du nok å finne rett tidspunkt for ferdig kjøtt. Litt mer motstand enn rått, men ikke vent for lenge. Overstekt viltkjøtt er kjipt.



Moden nebbiolo eller pinot noir er favoritter til denne retten hvor jeg bare serverer med stekekraft kokt inn med litt rødvin. Barbaresco eller en Chambolle-Musigny er snadder viner til.

Hvit asparges

Det er sesong for hvit asparges. Nydelig råvare som de fleste kjenner fra hermetiske bokser. Prøv den virkelige smaken av asparges. Gå på spesialforretning og kjøp 5-6 stk per person. De beste er i løsvekt, blandt annet Skafferiet på Frogner i Oslo har normalt en kasse.


Skrell dem godt og kok dem i vann med litt salt og sukker, rett over 10 minutter er normalt passe. Prøv med en spiss kniv, de skal være møre.




Serveres med saus, hollandaise (elegant og syrlig), beurre blanc (kraftig og syrlig) eller vinaigrette (sennepsbasert og syrlig).


Vinvalget går oftest i retning Loiredalen og en hvitvin basert på sauvignon blanc. Mest kjent er nok Sancerre. Jeg velger en stram slank vin til den første sausen, og en litt fyldig utgave til de to andre.

Grillsesongen er godt igang

Lurer du på hva du skal starte med ?



Kjøp noen gode skiver marmorert entrecôte. Pensle med en blanding av olje, hvitløk, salt og pepper. Varm opp grillen og stek etpar minutter over glødende kull på hver side, pensle stadig vekk. Legg så kjøttet i hvilesone, pensle igjen, på med lokk og la det ligge der opp mot 5 minutter. Pensle av og til og snu kjøttet.



Server med tomatsalat og stekte potetbåter. En kraftig rødvin med mye smak og godt med tanniner passer bra til. Chateau Canon fra Canon-Fronsac er et alternativ.

Medierådgivere

I det siste har Norwegian og eier Kjos vært mye i den negative vinden. Hva gjør man da? Jo, man legger en strategi med en mdierådgiver.
Plutselig dukker den joviale Kjos opp både her og der, med positiv vinkling. Gardermoen med nytt fly, Senkveld på TV igår, Dagens Næringsliv som kaospilot idag.
Jeg liker Kjos, jeg liker Norwegian (kanskje som kontrast til min uvenn SAS), men jeg liker ikke den skjulte meningsoppbyggingen vi utsettes for i de fleste sider av samfunnet. Det har dessverre blitt helt vanlig.
Her gjelder det å holde hodet klart og ha en iboende skepsis.

På gang igjen :)

Etter fire måneder uten innlegg er det liv igjen. Mye å gjøre i ny jobb i Aker Solutions, nå innkjøp og innkjøpsledelse i prosjekter, har vært grunnen til fraværet.
Jeg skal forsøke å bruke innlegg over mobil titt og ofte.