søndag 24. februar 2013

1985 Barbera Bricco dell Uccellone, Giacomo Bologna





Kassetest på gammel Bricco fortsetter. Flaske 9, fill 28mm

Rett fra åpning av flasken. Mørk rød, med et snev av murstein. Mørk minus, klar. 

Middels pluss nese med masse modne villbringebær. Ørlite kaffe, men ingen fløte. Maskulin.

Middels munn, fruktig, modne villbringebær, litt kaffe, middels grove tanniner, middels pluss syre, tørrer lekkert. Balansert, ren, lang fruktig og lett tørr avslutning.

Ser likhetstrekk i frukt med flaske 8 som hadde omtrent samme fill. Får se hva noen timer i åpen flaske gjør med frukten. Fløten var fraværende, kaffen bare svakt. 
Denne blir torskevin idag. Så kan hvitvinsfantastene kose seg med sin farge :))

Etter mange timer og rett før torskemiddagen har frukten endret seg til mørke kirsebær med litt modne jordbær, som gir en ørliten sødme. En nydelig helhetlig vin.

Til de som lurer på hva jeg holder på med, så logger jeg alle flaskene i en kasse 1985 Bricco dell'Uccellone. Hensikten er å se om det er sammenheng mellom "fill" ( nivå i flasken i forhold til underside av korken), farge og hvordan vinen fremstår i smak og på nesen. Nerdeaktivitet :)

lørdag 23. februar 2013

2002 Hirsch Riesling Gaisberg, September


Hirsch leverer flere viner i to utgaver. April som skal ha friskhet og frukt, og September som skal ha kremethet og fylde. 

Åpnet igår, drukket etpar glass. Stått i kjøleskap med skrukorken på.

Middels gull, ren, klar.

Stor nese med sitrus, gul frukt og litt petroleum. Mineralitet mot stål. Konsentrert og dyp. Strålende.

Stor munn, fruktig, middels pluss syre. Konsentrert og fyldig med masse gul frukt og sitrus. God mineralitet som en bakvegg. Balansert med lang fyldig avslutning hvor frukt og syre spiller, og syren tørrer under leppene.

 Dette er stilmessig nær en Puligny-Montrachet om en ser bort fra endel av mineraliteten. Endel modningselementer, men denne tar lett 10 år eller med i kjelleren. Spørsmålet er hvorfor, når den er så herlig nå. Dette må være nær perfekt match til dampet flatfisk med beurre blanc.

Jeg velger meg September, den ekstra fylden i forhold til Heiligenstein April fra samme årgang gjør det hele perfekt. Hmmm...., jeg er født i september og ........ :)

For en stund siden postet jeg notat for 2002 Hirsch Riesling Heiligenstein, April. Også nydelig, men Gaisberg September topper.


onsdag 20. februar 2013

2006 Trebbiano d'Abruzzo, Emidio Pepe




Orange, lys pluss, mye lett bunnfall tok raskt av.

Middels nese, ren klar og dyp frukt, ferske modne aprikoser og modent vintereple. Litt vanilje. Et snev av muskattnøtt kanter frukten. Svak sødme. Noe oksydativt preg.

Middels pluss munn, fruktig, god syre og pene finkornede tanniner. Konsentrert. Balansert. Ikke lett å ta frukten. En meget tørr gammeldags eplemost er kanskje nærmest. Litt volatil i avslutningen, sammen med lang nydelig frukt og pen tørring.

Etter kort tid stillstand i glasset lukter det som en gammel nebbiolo. Litt virvling og tilbake til den første nesen. Munnen holder seg stabil.

En spesiell vin, for spesiellt interesserte. Spesiell er også produksjonen. Biodynamisk dyrking, håndplukking, tråkkes av rene føtter, tilbringer 6 måneder i små åpne sementkar. Dekantering for hånd istedenfor filtrering, etikettene på for hånd.

Han har 250.000 flasker i kjelleren tilbake til 1964. Usvovlet og naturlig, montro hvordan de smaker etter 20 år ? Får prøve å skaffe en....

Emidio Pepe er med i Triple A Wine producers, hvor følgende gjelder;

"Manifesto" of the AAA wine producers.
This "manifesto" was created following the realization that the great part of the wines currently sold in the world are standardized, that are obtained with agronomical and oenological techniques that mortify
the imprint of the grapevine, the influence of the territory and the personality of the winemaker.
The standardization is generating similar wines in every corner of the planet, flattened in their organolectic characters and incapable of challenging time.
According to the Manifesto, to obtain a great wine, the wine-maker needs the basic skills, represented by the three As:

• A as in "agricoltori" (farmers)
Only the one who farms his vineyard directly can establish a correct connection between man and vine and obtain healthy and ripe grapes only with natural agronomical interventions.

• A as in "artigiani"(craftsmen)
You need craftsmanship methods and skills to implement a grape and oenological productive process which does not modify the original structure of the grapes and does not alter the structure of the wine.

• A as in "Artisti"(artists)
Only the artistic perceptivity of a wine-maker who is respectful of his own job and ideas, can give life to a great wine, in which the characters of the area and the grapevine are exalted.

From these initial considerations we derive the Decalogue, whose rules have to be respected by who wants  to produce AAA wines.

The Decalogue of AAA wines
The AAA wines can only be made:
1) by farmers who farm their vineyards without using chemicals, respecting the vine and its natural cycles
2) from grapes harvested when physiologically ripe
3) from perfectly healthy grapes
4) from grapes in which the time between harvesting and pressing is minimum
5) from must in which no sulphurous dioxide and additives are added
6) using only natural yeast and excluding  standardized yeasts
7) without chemical or manual intervention, before and during the alcoholic fermentation
different from the simple temperature control ( any intervention of  concentration of the wine is totally banned)
8) ripening with the vine own fine dregs until the time of bottling
9) not correcting any chemical parameter
10) not filtering before bottling

mandag 18. februar 2013

Selvhøytidelighetens mester

Blokken foran er mange etasjer. Bygget bak er meget høyt, og stort. Det er ikke et kontorbygg. Det er eneboligen til Indias rikeste mann, den ligger i Mumbai.

Jeg trodde ikke mine egne øyne når vi kjørte forbi forrige uke og sjåføren fortalte. Det er visst 200 tjenere som arbeider der.

Poteter, smakfullt tilbehør

Til biff, gjerne en saftig entrécôte, er det nydelig med stekte potetbåter. Enkelt å lage og sånn som det lukter.

Deler mandelpoteter i to på langs og legger dem i panne. Olivenolje, rosmarin, flaksalt, kvernet pepper, rensede hvitløkfedd og en hel hvitløk. Blander alt med fingrene og fordeler utover, helst så det er litt luft mellom. Sørg for at alle ligger på vippen, dvs med flatsiden opp.

Stek i ovn med varmluft, 220 grader til de er sprø utenpå og gjennomstekt inni. Da er de samtidig nydelig brunet.

De løse hvitløkfeddene er sprø og godt stekt, den hele har kremete søt innmat.

Dette passer til det meste av stekt kjøtt, og fisk. Legg til en grønn salat med vinaigrette, så er det klart.

lørdag 16. februar 2013

1991 Campo Delle Piane, Antonio Cerri, Boca


Rød med lite mursteinspreg, klar, lys pluss

Stor nese, ett lite balsamicosnev i starten. Så nydelig, ren og floral rødfrukt med candykvalitet. Nærmest modne villbringebær og roseblader med svak sødme. Litt ren Assam sort te etter trekking. Etterhvert litt maskulint krydder i tillegg, mulig rester etter fat. Kompleks og dyp. God start!

Middels anslag, fremst er en god del tørre tanniner av middels finhetsgrad. Bak en ren og nydelig elegant frukt av bringebær og røde kirsebær, begge modne. Middels (pluss) syre. Svak sødme i frukten. Meget lang med både frukt, syrespill og tørrende i hele munnen. Balansert og rimelig elegant vin.

Dette var godt. Fortsatt endel ungdommelige toner sammen med de herlige modne. En nydelig vin til kontemplasjon og mat. Ble spent på de tre tidligere årgangene nå :)


Fra DN;

Druen Nebbiolo trenger varme for å modnes, og det kontinentale klimaet i vinregionen Langhe sies å være perfekt. Men nærmere fjellene, to timers kjøring fra Langhe, finner vi en lun, liten og nærmest bortgjemt oase hvor Nebbiolo får en uvanlig, delikat mineralitet. Boca er med sine 500 meter over havet den høyest og nordligste appellasjonen i Piemonte. Jordsmonnet domineres av vulkansk porfyr som magasinerer mye varme. Toppjorden holder ofte 10 grader høyere nattetemperatur enn den leirholdige jorden i Langhe.

Dette er perfekte forhold for lang og langsom modning av Nebbiolo, som står for minimum 60 prosent av regionens viner, ispedd Vespolina og/eller Uva rara. Vespolina er, som Nebbiolo, en krevende drue. Den trenger mye varme og tørre forhold for å modne skikkelig, og blir fort grov og mager i kjølige år. Under de rette forholdene kan den tilføre en unik smak og struktur til vinene. Den er også god å ha i varme år fordi den evner å bevare friskheten.

mandag 4. februar 2013

Riesling til Asiatisk mat


2010 Niersteiner Heiligenbaum Riesling, Weingut Schätzel (12%)
Mørk minus gul mot gull, klar.
Tropisk, sitrus, aromatisk, stor nese. Litt oppvaskmaskinpulver. Lett sødme.
Fyldig viskøs munn, sterk mineralitet mot metall, stor syre, fyldig og konsentrert frukt mot gule plommer og sitrus. Balansert, lang avslutning. Nydelig kraftig vin nær eller på GG nivå.
Flatet ut til Vietnamesiske vårruller med reke og vermicelli.
Litt søt til curry


2010 Riesling Berg Schlossberg, Georg Breuer (12%)
Lys gullgul, krystallklar
Nydelig ren superelegant nese, middels fylde, mineralitet, svakt sødme, litt KIP.
Kraftig anslag i munn, stor steinmineralitet, stor syre, elegant ren frukt, sitrus, glasseple. Balansert, konsentrert, meget lang. Rasevin.
Strålende til Vietnamesiske vårruller med reke og vermicelli.
Litt mineralsk til curry


2011 Riesling Kabinett Feinherb Bernkasteler Badstube, Markus Molitor (10,5%)
Lys grønngul, klar.
Middels nese, sødme, typisk kabinett, fersken, modent Gravenstein vintereple.
Middels anslag, fylde, lett sødme med større sødmearoma, god syre, litt mørk mineralitet. Pent tørrende avslutning, men litt kladdete følelse.
For søt til Vietnamesiske vårruller med reke og vermicelli.
OK til curry, men søt.

Nøgne Ø Saison vant currysesjonen :) ingen vestlig curry, oppskrift fra vertskapets aner i Asia.

fredag 1. februar 2013

1985 Barbera Bricco dell Uccellone, Giacomo Bologna, 2 av 12

Flaske 8, fill 30mm, av de laveste.

Rød med mursteinspreg og bred orange kant. Klar. Dyp minus.

Kaffe med snev av fløte, mørk rød frukt mot modne bringebær. Som når en åpner et glass hjemmelaget syltetøy av villbringebær. Ren følelse.

Fruktig munn, ren, middels fyldig, kaffe/ bringebær også her. Pene tanniner, middels grovhet, god syre, balansert og hel.

Morsomt dette, blindt tror jeg mange hadde gjettet gammel champagne :) kaffe med snev av fløte. Forvirrende element denne kaffen. Her var det forventet en godt moden og ren plommefrukt. Ingen optimal flaske. Lysere frukt og slappere helhet enn flaske 10.



Flaske 10, fill 20mm, av de beste.

Rød med svakt mursteinspreg, smal orange kant, klar, dyp minus.

Svak kaffe og fløte som forsvinner etter 10 minutter, et viff av sigar, candy kirsebær. Dybde. Etterhvert ren og dyp mørk kirsebær med svake innslag av modne villbringebær. Svakt animalsk. Herlig!

Fruktig munn, klare mørke syrlige kirsebær. Pene tanniner, middels grovhet som tørrer pent, frisk syre, balansert. Konsentrert med lang mørk kirsebærkjerne. Denne er virkelig elegant. Stram og ren. Den sitter i lenge med kirsebær. Forbausende ung frukt her.


Etter en liten time er det vanskelig å lukte forskjell på de to. Begge gir dyp fin fløyelsfrukt, men flaske 10 er litt skarpere. 
I munnen er alt preg av kaffe borte i begge. 8 har fortsatt bringebær. 10 er mørke kirsebær all over. 
En meget spennende smaking. Tydelig at flaske 8 av en eller annen grunn har blitt opp mot 10 år eldre enn flaske 10. Dere ser korkene. Svaret ligger nok der, eller ?