mandag 28. januar 2019

Mener mobiltelefonen ødelegger kunstopplevelser



– Folk er mer opptatt av å dokumentere kunsten til senere bruk enn av å la den virke i øyeblikket. Det virker fordummende, sier Stian Grøgaard, professor i kunstteori ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Sirkelen er sluttet

Overskriften, og teksten over her står i Aftenposten på nett idag. Dessverre er Aftenposten nok en gang sent ute med nyheter, men denne gangen kan det kanskje unnskyldes. 
Det refereres til alle som er så opptatt av å ta bilder og video på konserter etc. at de ikke tar del i selve opplevelsen.
Jeg kan informere om at dette ikke er en nyhet. Om dere tar en tur inn på Norsk Fjellsenter i Lom, så er det en fin tekst på en vegg der, skrevet av en av pionerene i fjellsporten. Jeg husker den ikke ordrett, men meningen er at den som tar seg tid til å ta bilder går glipp av storheten i naturen.

søndag 27. januar 2019

Torskerygg og gnocchi, søndagsmiddag

Jeg har bestilt endel råvarer fra Dyrket.no de siste månedene. Alt økologisk, høy kvalitet, leverer til avtalt tid, og godt utvalg.

Idag var det torskerygg som sto på planen. Dyrket.no får den fra Brdr. Bergren. Nydelig råvare. Jeg ble inspirert av en oppskrift fra Norges Sjømatråd, og det var kanskje gnocchi som trakk min oppmerksomhet. I tillegg la jeg til sopp og purre.

Grovkuttet aromasopp og finsnittet purre ble surret i smør.


Gnocchi har vært en favoritt fra min tid med jobbreiser til Italia, til Fiorenzuola d'Arda mellom Piacenza og Parma. Ikke så ofte jeg lager det hjemme, men det bør bli mer. 
250g poteter kokes, moses og blandes med 30 g mel, ett egg og en halv teskje salt. Det blir en meget løs deig, som rulles til pølse og kuttes i skiver, en cm tykke. En tynntannet gaffel klemmes lett i hver skive, og de legges rett i kokende vann. Når de flyter opp øser jeg dem ut med hullsleiv, og legger dem rett i stekepanne med smør og høy temperatur. Det er bare for bruning som passer til denne retten. Frossen gressløk fra terrassens avling kjøres med olivenolje i stavmikser og blandes i gnocchi'ene.


Torskeryggen på 500g deles i to, saltes i 30 minutter, vaskes, og stekes på høy varme på skinnsiden, før de får noen minutter på andre siden. Du merker når flakingen starter.


En saus av 1/2dl soyasaus, saft av en liten lime, en teskje hvitvinseddik, 75g smør og en dæsj fløte en nydelig syrlig, og passer perfekt til.


Vinvalg ble en fersk beaujolais, 2016 Régnié fra Antoine Sunier. Antoine lager alltid innsmigrende viner, gode til mat.

tirsdag 22. januar 2019

Usosiale medier

Hvis noen tror jeg har sperret dere ute på Facebook, så er det meg selv jeg har kastet ut. Etter flere halvlange pauser de siste 3-4 årene slettet jeg det hele tidlig i 2018.

Det er noen fine sider med FB, men de negative er for meg større. Finito.

Jeg er på Snapchat, men utelukkende i en familiegruppe hvor den nærmeste familien deler bilder, spesielt av Ragna og Anna, de to relativt nye jentene i familien.

Bruk telefonen, eller kom innom en tur. Jeg bruker tiden på mer lesing, musikk og barnebarn.

Nå som jeg er morfar til Ragna på 18 måneder så passer denne ....




Surdeigsbrød, første gang

Jeg har lenge hatt lyst til å forsøke meg på surdeigsbrød. For en uke siden ble det satt en starter. Jeg ville lage grovt rugbrød. Inspirasjon kom fra Schakenda sin bakebok.

Starteren på grov økologisk rug virket fast og tørr etter hver foring, men hver gang løsnet den over natten. Etter en uke hadde jeg en godt aktiv surdeig.



Tolmodighet. Bakeriet på Lom er ikke det samme som en leilighet på Rykkinn. 2 ganger 1 time heving i oppskriften etter at litt av surdeigen (50g) er foret og har kommet igang (noe som tok 7 timer, og ikke 4), viste seg å bli 6 timer og 5 timer. Etter de første 7 blandet jeg i mel, vann og salt, og kjørte den 10 minutter i min meget effektive Bjørn Teddy kjøkkenmaskin. Deigen ble løs, men utrolig seig. De siste 5 timene i brødformer foregikk i en vinkjeller ved 12 grader. Overrasket meg, de siste 5, så jeg måtte sette brødene i ovnen etter hjemkomst fra 60-års lag litt utpå natten. Satt ovnen på 2 timer steking ved 180 grader, uten varmluft. Så gikk jeg til sengs.

Brødene fikk altså 2 timer på 180 grader, pluss resten av natten (og litt av dagen) når ovnen sakte kjølte seg av. Den var lunken når jeg tok ut brødene. Resultatet var over all forventning. Veldig saftig, seigt, lekkert surt med et litt salt tillegg. kan skjæres løvtynt uten å gå i oppløsning.


Forbedringspotensialet til neste gang er å skaffe meg høyere bakeformer. Mine vanlige er 6-7 cm. Jeg ønsker meg 12 cm. Ikke lett å finne passende på nettbutikker, enten oppgir de ikke dybde, eller de har ikke så dype. Eva-Solo har, men jeg ble så irritert av alle reklamene som popper opp på siden av jeg droppet det.

Neste oppgave blir å lage en fin surdeig, og så finne fram til en oppskrift som kommer så nær Åpent Bakeri sitt gamle Rustikk brød som mulig. Fint, sprø skorpe, seigt, saftig, med et ørlite grovt preg, kanskje noe fin sammalt spelt? Det er fortsatt min favoritt, selv om jeg ikke får det lenger.

Her er et bilde av den grove surdeigen, etter fire dager i kjøleskap ved 4 grader. Den skal friskes opp idag.