søndag 15. januar 2012

Kaningryte med fløtesaus

Som i alle møblerte hjem starter måltidet hos oss også med en forrett. Idag var det bresaola medbrakt fra Castell d'Arquato i Emila Romagna. Takket være min nye skjæremaskin kan vi nå lage skivene perfekte etter egen smak. Ruccola, reggiano og god olivenolje hører med.


Vinfølge til bresaolaen var Domaine Lefaive sin 2007 Puligny-Montrachet Clavoillon. En altfor ung vin, og fullstendig uten lufting, men hva gjør man med en utolmodig svoger som vinkelner :) Nydelig vin, om enn noe lukket.


Når jeg er i syd-europa liker jeg å spise kje og kanin. Når jeg skal lage mat samme sted kjøper jeg gjerne kanin og lager gryte. Det fikk jeg plutselig lyst på her hjemme også. Da må man ha en kanin.


I min lokaly Meny-butikk skapte det oppstandelse og mange usikre blikk da jeg ubesværet spurte om de kunne bestille kanin for meg. To stykker såmenn. Jeg hjalp dem på vei med å foreslå at de skulle ringe noen, og etterhvert fikk jeg bestilt.

Produsenten var Vaktelgården Sandsvær. Meget bra skulle det vise seg. En kanin veide 1,7 kilo, akkurat hva jeg trengte skulle det vise seg. Masse nydelig kjøtt og godt med fett.


Jeg stykket dyret i passende forsyningsbiter, hvilket vil si å dele den på langs og så i biter på tvers, etter at for og bakbein er skåret ut. Stykkene saltes og pepres godt.


Fettet som satt langs ryggraden i buken av kaninen tok jeg ut og smeltet sakte i gryten. Da hadde jeg nok fett til å brune bitene. Ta ut restene av fettet når det meste er smeltet.


Etter bruning kokte jeg litt inn etpar desiliter hvitvin i stekefettet, før jeg tar kjøttet tilbake i gryten. 1 liter kremfløte og to bokser Rørosrømme må til. Så nesten et halvt middels glass med Dijonsennep (du kjenner knapt smaken etterpå), tørket selleripersille, estragon, timian og rosmarin,


La det småkoke under lokk mens du forbereder og lager tilbehøret.


Og tilbehøret er grove biter av poteter, sellerirot, pastinakk, persillerot og gulrot, kepaløk i båter og mange hvitløksfedd, masse olivenolje, flaksalt, grovkvernet pepper, timian, rosmarin og oregano.

Fyll en stor langpanne, bland alt med fingrene og stek i ovn ved 170 grader i omtrent en time, til bitene er møre. Ta pannen ut midtveis og rot rundt så det blandes godt.


 Resultatet luker avsindig godt og kontrasten mellom det krydrede og den gode sødmen fra røttene er perfekt.


Gryten er klar når tilbehøret er klart. Fløten har tyknet og tatt til seg den fantastiske kaninsmaken og urtene.

Med hånden på hjertet, jeg husker ikke sist jeg spiste noe så godt. Vi var 5 til bords og det var bare smuler igjen.


Vinvalget var 1998 Les Saint-Georges fra Louis Jadot, antagelig beste vinmarken i området. En nydelig vin med herlig frukt og struktur. Kanskje litt for kraftig for maten? Jeg tok et glass av Puligny-Montrachet Clavoillon som vi hadde til forretten. Helt perfekt til kaningryten og tilbehøret. 


Jeg kjøpte to kaniner. Det blir ikke lenge til den andre skal til pers, og da med en hvit, konsentrert og frisk burgunder :)

5 kommentarer:

 1. Dette så usedvanlig godt ut, både gryten og vinen... Hva måtte du forøvrig gi for kaninen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Kaninen kostet 199,- per kg, så hver av dem kom på 300-tallet. Ran i forhold til Frankrike, men god råvare betaler jeg gjerne for.

   Slett
 2. Det kan jeg nok si meg enig i. Det vil uansett stå både gryte av kanin og langstidkokte oksekjaker på vårt bord i løpet av den nærmeste måneden.

  Den siste med en moden barolo, den første kanskje med en lettere burgund (dog neppe hvit).

  Uansett takk for en strålende blogg.

  SvarSlett
 3. Jeg driver med oppdrett av belgisk kjempe i Nordland. Spiser mye kanin selv også,og gleder meg til å prøve din spennende oppskrift. Tror jeg skal be noen venner til helga,og ta opp en kanin eller to fra frysern. Kom tilfeldig over den fine bloggen din. Det blir ikke siste gang jeg er inne her og titter :-)

  SvarSlett
 4. Jeg var så heldig og fant denne siden,manen min kom hjem med kanin.Hadde ikke peiling hvordan jeg skulle lage kanin til middag. Tak for denne siden og at du ville dele oppskriften,var 2 unger og mannen min fornøyd med middag+ meg. :D
  Måtte si tusen takk og du har rett at den middagen tips var god investering. Tussen takk for din blogg og samlet min familie sammen til midags bord . <3lig hilsen :jessica

  SvarSlett