søndag 3. april 2011

Legger er smakfullt, selv uten pumps !

 Igår var det skank av kje, idag av lam. Smakfull mat begge deler.

Skank av kje er elegante små delikatesser. Braisert på samme måte som lammeskanken nedenfor i en time ble de nydelige til familiens favoritt salat, kokte bønner og kokt løk i vinaigrette.
Kanskje uvanlig for de fleste, men forsøk det. Kok grønne bønner møre med litt tygg. Likeså med sjalottløk. Lag så vinaigrette med Dijonsennep, olje, vineddik, salt og pepper. Bland alt sammen i en glassbolle. Fantastisk salat alene, eller som tilbehør til smakfull mat. Skal du servere den helt alene kan du blande i kokte små poteter også. Litt brød og et glass Langmann Schilcher er alt du trenger for et måltid.

Idag ble det lammeskank. To store, vi var sultne etter en lang dag innom Vassfaret og Horten. SmartClub på Slependen i Asker hadde bra utvalg.

Romslig gryte. Skankene brunes i litt olje før varmen skrues ned og en klump smør faller i. Litt løk, mye hvitløk, sellerirot, etpar glass chardonnay, tørket rosmarin, tørket mynte, salt og pepper. Lokk på, to og en halv time på rist over platen på 3 av 10. Snu den noen ganger undeveis.

Tom Waits med Blue Valentine albumet som skrivefølge passer perfekt.


Når det er omtrent en halv time igjen legger jeg et real klatt seterrømme på hver skank og legger lokket tilbake på gryten.


Når skankene er ferdige er kjøttet fast og løser seg opp i de enkelte muskelgrupper når du drar i dem. Bindevevet i leggene trenger tid med varme for å løse seg opp og slippe muskelgruppene ut i all sin smakfullhet. De er så smakfulle at de kan nytes uten annet enn kraften.


Vår favoritt, om man skal ha tilbehør, er en enkel salat av løk, grønne oliven, tomat, olivenolje, pepper og salt. Sett den på bordet mens dere venter på at skankene blir ferdig, og vær forberedt på å lage en ny når skankene er ferdige. Farlig smakfullt, friskt og godt.


Vinen til dette er 1996 Faustinio I. Spansk Gran Reserva i full blomst, perfekt lammevin. Vær obs på at 1998 årgangen som er i salg ikke har vært i nærheten av normal kvalitet i mine smaksprøver.


4 kommentarer:

  1. Det er heller ikke 1999'ern som er i hyllene nå.

    SvarSlett
  2. Hei Karl Kristian. Fikk tips av min bror, Henning, om å sjekke ut bloggen din for litt ny inspirasjon til tilbereding av lammeskanker. Denne oppskriften ser prima ut! Et lite spørsmål: noen spes grunn til at du setter jerngryta på rist over plata og ikke i ovnen? Mvh Trond Bakken

    SvarSlett
  3. Hei Trond !

    Tror nok det utelukkende er fordi jeg alltid har brukt plate, bortsett fra på hytta hvor den henger over glørne i grua. Det er enklere å løfte lokket og følge med enn å stikke hodet inn i ovnen eller ta ut gryta. Kan nok også være at smaken blir annerledes i gryte hvor du oftere letter på lokket og snur skankene.

    SvarSlett
  4. Lammeskankene skal testes ut i dag, sammen med hjemmelaget potetstappe og et glass Bordeaux. Det blir forhåpentligvis bra!

    SvarSlett