mandag 20. juni 2011

Laks på grillen

 Laks på grillen gir vidundelig resultat. Høy varme over glødende kull. Skinn på filetbiten. Fileten rett over det varmeste kullet. På med lokket.

Når den er ferdig ? Stikk en gaffel rett ned i den tykkeste delen av fisken og vri lett rundt. Hvis kjøttet tenderer til å flake seg så er tiden inne.

Vi liker å strø urter som oregano, timian, selleripersille og estragon over fileten, eller bare tørket dill. God olivenolje drysses over og salt/pepper kværnes til slutt.Til laksen er alltid poteter grillet på spidd nydelig. Olivenolje, urter, salt og pepper også her. Vi har et stativ som tar 6 spidd og som kan justeres i høyde. Det settes rett på grillristen.


Spisskål er godt til. lages som tidligere i folie med smør og hvitvin, pluss eventuelle urter. Den passer akkurat inn under potetstativet og trenger omtrent samme tid om potetene er små som her.


Laksen skal være midt mellom orange og rosa. Fuktig i stukturen som bildet viser. Det er helt greit om det er litt orange innerst, så lenge det slipper taket.


En elegant riesling passer til laks og takler utrolig mye kraftige smaker. Battenfeld Spanier sin 2010 Riesling Trocken er en ren, elegant og frisk utgave som er ypperlig matvin. Passet perfekt til denne retten.

1 kommentar:

  1. Hei Karl Kristian!

    De enkleste riesling trocken-vinene fra gode produsenter som Battenfeld-Spanier, Dönnhoff og Leitz m.fl. byr på utrolig mye kvalitetsvin for pengene - og passer særlig bra til mange av sommerens retter. Med priser så vidt over 100-lappen kan du faktisk kjøpe to kasser av dem til prisen av én eneste flaske Ch. Cos d'Estournel 2010 en primeur (og da er visst prisen satt ned med 6 % fra 2009-årgangen). Dette sier litt om prisnivået på bedre bordeauxviner i forhold til enkle, men gode tyske viner (selv om det selvsagt ikke er helt sammenlignbare produkter). Det gir uansett grunn til litt ettertanke.

    Hilsen

    Oddvar

    SvarSlett