tirsdag 25. oktober 2011

Restaurant DOP, Porto

Rui Paula heter chef'en som leder både DOP i Porto og DOC oppe i Douro dalen. Vi visste ikke om disse to, men fikk en anbefaling på en portvinsbar i Porto. Det viste seg at restauranten lå bare 100 meter fra vårt hotell. Vi fikk plass uten reservasjon og skjønte raskt at her tok de mål av seg til noe spesielt. I starten litt vel tett oppfølging, men etter hvert helt passe.


Bare et par hundre meter opp i byen fra den kjente broen i Porto ligger DOP i Palácio das Artes, Largo de S. Domingos 18.


Stilrent interier, lyst og behagelig.


Vi valgte retter og vår meget kyndige og behagelige kelner ble meget entusiastisk når han innså at vi var over middels interessert i vin og mat. Til forrettene fikk vi en tørr hvit blandingsvin, Aveleda Follies Alvarinho/Loureiro. Nydelig, frisk, fruktig. Sitrus og en touch av tropisk frukt.


Først en kunstnerisk amuse bouche. Røkelaks på pinnen, kald fennikkelsuppe i bollen og tynne sprø potetkjeks med røkelaks krem mellom. Fantastiske smaker, og perfekt med vinen.


Min forrett var blekksprut carpaccio med granateple, olivenolje, olivenoljebomber, ruccola og parmesankjeks. En av de visuelt vakreste rettene jeg har fått noen gang. Riktignok var parmesan og ruccola overkill for blekkspruten, men blekksprut og olivenoljen var perfekte. Igjen var vinen perfekt til. De olivenfargede kulene var små beholdere fylt med olivenolje, laget på kjøkkenet. Så fort de kom i munnen nærmest eksploderte de og ga en fantastisk sterk opplevelse av den nydelige oljen.


Børge fikk hummersalat til forrett. servert med blomster og potetkjeks med hummerkrem mellom. En fryd for øye og gane. Også her god match med vinen.


Vi bestilte begge spegris til hovedrett. Vår venn kelneren anbefalte på oppfordring Murganheira sin -02 Chardonnay Bruto, sprudlende og meget god.



Spegrisen (Leitão) er en tradisjonell og meget vanlig rett i portugal. Denne var laget av kjøtt fra ribbene og det var varmebehandlet i 36 timer på 65 grader C, presset, og sprøstekt svor. Servert med potettårn med litt kjøtt innblandet, grønnsaker og appelsinsaus.


Utvilsomt det beste svinekjøtt jeg har smakt, Så tandert, så saftig, så smakfullt. Tilbehøret perfekt og Murganheiraen var en perfekt anbefaling. Perfect match. For en rett.


Hvilerett. Bringebærbombe. Tynt mykt skall fylt med rå frisk perfekt bringebærsaft. Iblandet en form for bruspulver som ga masse små eksplosjoner i munnen i lang tid. Herlig!


Vi spurte om kelneren kunne be kjøkkenet finne på noe til dessert som kunne matches med en Vintage portvin. De tok utfordringen. Vinen ble en -08 Vintage fra Kopke. Den kjølte han ned etter å ha dekantert den til en mega lang karaffel. Han sto nesten en meter fra bordet og skjenket, litt om gangen.

Først et ostefat med nydelige perfekt modne lokale oster og kandiserte valnøtter. Kjølig Vintage fungerte meget bra.


Til slutt kom en fantastisk kreasjon. Vakker tallerken pyntet med tørkede blomster, bringebærskum og en sjokoladekule.


Inne i kulen var det mousse av hvit og mørk sjokolade. Nydelig, og nok en gang perfekt med portvinen som fortsatt var kjølig.


Så dukket det plutselig opp et par glass på bordet som vi ikke hadde bestilt.


Lys cognacfarge, middels fyldig, tørket frukt, sødme, syre, balanse og eleganse. Kelneren ville ha det moro med oss. Vi hadde smakt -52 hvit portvin tidligere på kvelden på en portvinsbar og gikk nok i den retningen. Han smilte stort og viste flasken.


Ingen dårlig overraskelse.

Dette ble en fantastisk hyggelig og smakfull kveld. Et sted vi mer enn gjerne drar tilbake til. Med en totalpris på 170 Euro er det med en følelse av å ha fått gullegget vi vandrer ut i natten.

Restaurantens hjemmeside finner du her; http://www.ruipaula.com/_apresentacao


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar