onsdag 26. oktober 2011

En tur til Porto og Vila Nova de Gaia

Onsdag til søndag hadde vi, to mat og vininteresserte svogere, fra vi dro fra Oslo til vi returnerte dit. Det meste av onsdag og søndag gikk til reise, bortsett fra noen timer sent på onsdag.

Vi skulle smake portvin og se stedene den blir produsert. For å gjøre det klart med en gang, dette er nesten vanskeligere enn å besøke gode vinprodusenter i Burgund.

Porto og Vila Nova de Gaia ligger på hver sin side av Douro elven, nede ved havet. Portvinshusene ligger hovedsaklig i Vila Nova de Gaia, rett overfor det jeg tror er gamlebyen i Porto. Alt dette befinner seg innenfor 3-400 meter langs elven nedenfor den vakre stålbroen på bildene nedenfor.


Tog på det øverste planet og biler nederst. Fotgjengere på begge. Som de ingeniører vi er er dette et interessant byggverk.



Porto vil jeg huske den stablede byen. Jeg har vel aldri sett så mye relativt moderne bygninger og konstruksjoner klatre oppover og bortover. Gamle sansteinsbyer i Italia, ja, med dette var spesielt.





Da er vi over broen og på Gaia siden.


Vårt første blikk på Sandeman var pittoresk, men det skulle vise seg å være bare fasaden. her kommer vi ikke inn. ned til det famcy på kaien må vi da.


Rundt i Gaia er det koselige steinsatte gater og nesten stier.


Første stopp ble Taylors. Etpar glass hører med til omvisningen. Hvitt og LBV tror jeg det var.


Verdens største portvinsfat. 100.000 flasker LBV. Den ligger 4-6 år på dette fatet og er nå av årgang 2006 tror jeg. Skulle tappes i år.


Mengden fat er imponerende.


Etter en hyggelig og OK omvisning betalte vi for å smake noe litt bedre. Dette er virkelig snadder. 30 og 40 års Tawny. Meget delikate. De beste på turen skulle det vise seg. De andre var tyngre og søtere.


Taylors har egen restaurant hvor en lunch med utsikt over Porto på andre siden av elven passer godt. meget bra sted.


Breiflabb lar seg høre.


Meget god tørr hvit Douro vin.


Fra terrassen utenfor restauranten er det nydelig utsikt over Gaia og Porto.


Offley var et trist besøk, men med vanvittige mengder vin, så vi gikk raskt heller helt opp til Grahams. En meget hyggelig og kyndig guide tok imot oss. Et meget profft sted Symington familien har laget. Allikevel uten det store kommers preget vi fant andre steder.


Symington eier mange merker.


Meget store kjellere også her.


Og store fat.


Familens private kjeller ligger her bak mange begitrede avlukker. Dette var de elste.


Utenfor kjellerene ligger en stor smaksplass med mengder av bord og en liten butikk i tillegg til den lange baren. Flere smaksmenyer tilgjengelig. Jeg gikk for Tawny igjen. Meget bra, men 40 års litt i kraftigste laget kanskje. De mente det nok var begrunnet i at hoveddelen av denne var fra 1961, en meget kraftig årgang.


På vei tilbake fra Grahams droppet vi innom Sandeman. Glattslikket og kommersialisert. 


Det ble 40 års Tawny igjen. Joda nydelig vin, men litt for søtladen og dårlig balanse.

Denne lille kneipen var alt Noval hadde å by på. nede på kaiene, ikke langt fra Sandeman sitt show.


Mye rart kunne kjøpes, men til stive priser.



Følte meg snytt når jeg fikk 40 års Tawny som om den var rappa fra minibaren. nydelig også her, men litt plump.



Fra hotellet vårt litt oppe i bakken i Porto, med nydelig utsikt mot potvinshusene i Gaia. Taylor ligger akkurat rett til høyre for det store hvite komplekset.

Oppsummering;
Vintage serveres for smaking bare i 2000, 2003, 2007, og etpar steder 1994. Ingen eldre.
Alle prøver å overstrømme deg med den enkle hvite portvinen, som de anbefaler med isbiter og soda.
Alle prøver a dytte på deg enkel ruby eller LBV og 10 års Tawny.
Veldig mange markedsfører mest sine tørre viner, hvite, rosè og røde.
Smakingene var stort sett dønn kjedelige.
Omvisningene var dønn kjedelige.
Innenfor døren til Burmeister laget de et annet merke, og skulle du smake noe måtte du gå ned til et tredje merke som hadde alle tre.
Mange produsenter har ikke åpent for besøkende.
Gaia og Porto er hyggelig å spasere i, men det meste er turistifisert selvfølgelig.
Drar vi hit igjen? Antagelig ikke. Been there, done that.

Vi hadde store forhåpninger da vi dro opp i dalen. Hadde bestilt rom hos Quinta de la Rosa, rett utenfor Pinhao. Vi hadde en løselig avtale med Niepoort, men den gikk i vasken. Generelt sagt er det ikke mye å se i dette området. Dalen selvfølgelig, vinranker i terrasser. Ellers fint lite. Negativ? Nei realistisk.

Skal du besøke Douro dalen må de ha faste avtaler med de få som tar imot.  Kveldene blir lange uansett. Dette område er ganske enkelt ikke for turisme.  På den positive siden er soloppgangen fra terrassen på Quinta de la Rosa.



Et sted som er vedt å besøke i Porto er La maison des Porto, en meget hyggelig portvinsbar, med masse smakemuligheter.


Gi dere selv en kosestund med -52 golden white port fra Dalva.


Hjemmesiden er her; http://www.lamaisondesporto.com/pageLibre0001000e.html . Den ligger sentralt ett kvartal opp fra elven på Portosiden.

3 kommentarer:

  1. Jeg har vært et par ganger i portvinsområdet i løpet av de siste 6-7 årene og deler stort sett dine generelle inntrykk av regionen. Den ene gangen bodde også vi på Quinta de la Rosa (hadde en av leilighetene helt nede ved jernbanen/elven). Middag inntok vi første kvelden på Vintage House Hotel, som for så vidt var et greit sted, men spaserturen tilbake i mørket opplevdes som litt ekkel pga. en rekke ungdommer som fulgte oss nøye fra biler som kjørte langsomt frem og tilbake, men pluselig forsvant i stor fart da vi gikk ned bakken til quintaen. Vi valgte deretter å spise kveldsmåltidene i spisesalen på quintaen der kokken serverte enkle, lokale retter. Ellers fant vi et par forholdsvis bra lunsjsteder i landsbyene når vi kjørte litt opp og innover på motsatt side av elven fra Pinhao.

    Oddvar

    SvarSlett
  2. Vi tok sjansen på å kjøre. Likte ikke smal vei og vill kjøring i mørke, som fotgjenger.
    Spiste en katastrofalt dårlig middag på Romanica eller noe liknende, i krysset ved broen. Spiste og spiste, vi klarte ikke noen av de to hovedrettene, så vi ba om regningen. Vin og hovedrett kom aldri på regningen.
    LBV nede på kaien i Pinhao var meget bra, også til lunch. På Vintage house tok vi bare et glass eller to på den ene kvelden.
    Middag på Quintaen måtte bestilles på forhånd, så det ble det aldri noe av.

    SvarSlett
  3. Hei Karl Kristian. Jeg skulle gjerne sendt deg en mail, men finner ikke noen kontaktinfo på siden din. Kan du sende meg en mail på matbloggsentralen@gmail.com?

    SvarSlett