søndag 27. mars 2011

Kje, nydelig geitekjøtt !

 Nå er det kje-kjøtt å få tak i, ferskt, smakfullt og magert.

Lengst syd i Europa er det vanlig med kje på menyen. Vi har spist det flere ganger og nytt det like mange. Når det først er tilgjengelig her hjemme er vi ikke sene å be.

Et halvt kje rekker til 3-4 middager for 2 personer. Det veier ca 3 kg. Vi lar låret være en middag, bogen en annen. Rygg, ribber og nakke lot vi denne gangen bli en middag.Denne gangen kuttet vi ribbene av og delte rygg og nakke i tre deler. De to bitene rygg og nakken brunes godt i olje i en panne. Så legges de på vent.


Når ribbene er smurt inn med en blanding av olivenolje, hvitløk, løk, rosmarin og salvie, settes de i en langpanne eller på rist med folie i stekeovn på drøyt 200 grader. Vi liker både kje og lammeribber godt stekt. De har endel hinner og fett som gir en ubehagelig tyggeopplevelse om turen i ovnen blir for kort.

Rygg og nakke legger vi nå i en gryte med litt kraft i bunnen, og litt løk og hvitløk. Der får de surre til kjøttet er passe. Nakken har som ribbene behov for litt mer tid enn ryggen med filetene.


Smørstekte små delikate poteter er godt følge.


Ikke så godt bilde av ribbene, men de er nå sprø utenpå.


En løk og tomatsalat med frisk basilikum passer glimrende til.


Vinfølget ble en rød Chassagne-Montrachet det store året 2005. Vinen er som ventet lett og frisk. Nydelig følge til kjeet.


Dessert har vi sjelden, men ost oftere. Blandt et stort antall norske oster fant vi to faste på Meny på CC-Vest, forøvrig en fantastisk matbutikk. Den som er hvit utenpå er Grotteost fra Hitra med 1 års lagring. En fantastisk, aromatisk ost som minner litt om en god Tomme de Savoie. Den andre er fra Holtefjell fra Eiker Gårdsysteri med 3-6 måneders lagring. Også en nydelig ost, men kom ikke opp på nivå med Grotteosten.6 kommentarer:

 1. Flott oppskrift på veldig godt kjøtt og som det dessverre er for lite av i Norge. Håper du skriver om hva du gjør med resten av kjøttet også!

  SvarSlett
 2. Takk for det. Vi er farlig nær grillsesongen så det er nærliggende å tro at det havner en bog eller et lår der. Sjansen er stor for at det havner her ja.

  SvarSlett
 3. Hei KK!
  Hvor lenge har du kjeet i ovn/på grill? Tenkte jeg skulle prøve meg på oppskriften din om ikke lenge.

  mvh, Ole Bjørn Moen

  SvarSlett
 4. Må innrømme at det vet jeg ikke. Ser det alltid an.

  Antar at rygg/nakke fikk henholdsvis 30/60 minutter.

  SvarSlett
 5. Vil anbefale langtidssteking til kjekjøtt, 170 grader i 2-3 timer (alt etter størrelsen på slaktet). Kjernetemperatur på 70-75 grader.
  Da er kjøttet godt gjennomstekt, men saftig og mørt.

  Har spist det på restaurant et par ganger når det har vært "middels" stekt på høyere varme, da blir det seigt og man får ikke like godt frem den karakteristiske smaken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Langtidssteking bruker jeg normalt bare på kjøtt med mye bindevev. Kje er så ungt og tandert at det ikke er nødvendig. Ser ikke bort fra at det kan bli godt, men jeg lever etter prinsippet om at jeg ikke bruker mer varme enn jeg trenger.

   Slett