lørdag 16. februar 2013

1991 Campo Delle Piane, Antonio Cerri, Boca


Rød med lite mursteinspreg, klar, lys pluss

Stor nese, ett lite balsamicosnev i starten. Så nydelig, ren og floral rødfrukt med candykvalitet. Nærmest modne villbringebær og roseblader med svak sødme. Litt ren Assam sort te etter trekking. Etterhvert litt maskulint krydder i tillegg, mulig rester etter fat. Kompleks og dyp. God start!

Middels anslag, fremst er en god del tørre tanniner av middels finhetsgrad. Bak en ren og nydelig elegant frukt av bringebær og røde kirsebær, begge modne. Middels (pluss) syre. Svak sødme i frukten. Meget lang med både frukt, syrespill og tørrende i hele munnen. Balansert og rimelig elegant vin.

Dette var godt. Fortsatt endel ungdommelige toner sammen med de herlige modne. En nydelig vin til kontemplasjon og mat. Ble spent på de tre tidligere årgangene nå :)


Fra DN;

Druen Nebbiolo trenger varme for å modnes, og det kontinentale klimaet i vinregionen Langhe sies å være perfekt. Men nærmere fjellene, to timers kjøring fra Langhe, finner vi en lun, liten og nærmest bortgjemt oase hvor Nebbiolo får en uvanlig, delikat mineralitet. Boca er med sine 500 meter over havet den høyest og nordligste appellasjonen i Piemonte. Jordsmonnet domineres av vulkansk porfyr som magasinerer mye varme. Toppjorden holder ofte 10 grader høyere nattetemperatur enn den leirholdige jorden i Langhe.

Dette er perfekte forhold for lang og langsom modning av Nebbiolo, som står for minimum 60 prosent av regionens viner, ispedd Vespolina og/eller Uva rara. Vespolina er, som Nebbiolo, en krevende drue. Den trenger mye varme og tørre forhold for å modne skikkelig, og blir fort grov og mager i kjølige år. Under de rette forholdene kan den tilføre en unik smak og struktur til vinene. Den er også god å ha i varme år fordi den evner å bevare friskheten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar