søndag 28. juli 2013

Selvplukket østers på Tjøme

Under et kveldsbad lørdag, på Bekkevika på Tjømes vestside, fant vi masse østers på 2-3 meters dyp. Arne snorklet og plukket med det vi trengte, og på hytta i gangavstand ventet chablis og champagne.
De var ikke like delikate å se på som de fleste kjøpeøsters er, men smaken var på høyden med de fleste. Nydelig østersfedme, stor kalkmineralitet og en sjarmerende syrlighet i avslutningen. Som vanlig ville fedmen og mineraliteten nesten aldri gi seg.
En ung og litt lukket chablis, men dagens utgave passet nydelig til østersene. Champagne blir heller aldri feil.

onsdag 24. juli 2013

1998 Monzinger Halenberg Riesling Eiswein, Emrich-Schönleber, Nahe

Halvflaske, 7% alkohol.

Mørk gullfarget, krystallklar. Vakker i glasset.

Massiv nese av tørket frukt, aprikos, både frisk og tørket. Honning noe nær lønnesirup. Stor sødme som er helt integrert, ingen råhet her. Meget ren og klar. 

Kraftig fruktigsyrlig anslag. Konsentrert. Tørket aprikos. Meget god sitrussyre balanserer all sødme og frukt perfekt. Spiller elegant i fruktkonsentrasjonen og leker i munnen. En uendelig avslutning med masser av frukt og syre. Hele veien en tykk viskøs følelse.

I øyeblikket er Chateau d'Yquem 2001 borte, jeg lever for denne tyske supervinen. Dette veier opp for den kassen Halenberg GG jeg måtte returnere på grunn av dårlige korker og tidlig død.

The beauty and the beast, Dorade på grillen

Dorade og havabbor er to nydelige fisker for grillen. Delikat hvitt kjøtt, stor smak og nesten kremete struktur med akkurat nok tygg. Idag ble det dorade, en per person er passe.
Bildene taler vel for seg. Grill på høy varme. Olivenolje, hvitløk, urter, rød chili, vårløk, sjalottløk, poteter, salt pepper og en klunk hvitvin.
Lite bein, lett å få av skinnet, som bør skrapes før tilbreding, Dorade er topp mat. Litt langreist ja, men av og til må man bare.
Vinfølge er Battenfeld-Spanier sin riesling GG Am Schwarzen Herrgott fra 2011. Nydelig til grillet fisk idag, antagelig enda bedre om 10 år uten babyfettet. Eller ta den som terrassevin idag, snadder.

mandag 22. juli 2013

2009 Chinqueterre, Campogrande

Riomaggiore er en landsby i provinsen La Spezia i Liguria på den italienske rivieraen. Det er en av de fem landsbyene som tilsammen kalles Cinque Terre og som står oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Her lages denne vinen.

Gullgul, lys pluss, klar.

Kraftig nese med moden gul frukt, honning, mørk mineralitet, glyserin, frisk og ren.

Friskt anslag med sitrusfrukt, tydelig mineralitet og høy syre som matcher frukten. Herlig tørrende gjennom hele kurven. Elegant, middels lang avslutning. Kanskje litt vel sprelsk syre, men ikke mer enn at vinen er god. Denne kan ikke ha gjennomgått malo.

300,- er kanskje i meste laget, men den må jo prøves.

torsdag 18. juli 2013

Brosme, filét biter i folie på grillen

Fiskepakker er en fin måte å tilberede fisk og grønnsaker. Igår kjøpte jeg filét av brosme. De ble delt i biter og lagt som bildet viser i folie, sammen med smør, olivenolje, hvitvin, urter, hvitløk, gul squash, gul paprika, sukkererter, salt og pepper.

Den trenger mindre tid enn du tror, i hvilesonen på kulegrillen under lokk. Ikke ta for mye hvitvin i, det er mye kraft i grønnsakene og fisken som kommer og lager en fantastisk sky. Denne ble servert uten annet tilbehør. Husk å ta bilde før du pakker ferdig, etterpå er det et sørgelig syn :).

Stange kyllinglår på grill

Et saftig kyllinglår gir en enkel og smakfull sommermiddag. Jeg legger dem i en liten metallform med olivenolje i bunnen, Røros smør, skivet fersk hvitløk, litt Kikkoman soyasaus, litt hvitvin, diverse friske urter, salt og pepper. Så rett i hvilesonen i kulegrillen, lokket på og full varme.

Resultatet er sprøtt skinn og saftig kjøtt under, og en fantastisk stekekraft. Tilbehøret ble røde og grønne salatblader rett fra potten på terrassen, med litt topp olivenolje på.

Vinfølge var en 2005 Lequin-Colin Pommard Les Noizons, perfekt følge.

tirsdag 16. juli 2013

2010 Riesling Amphora, Domäne Wachau


Naken vin fra Domäne Wachau. Riesling gjæret i 300 liters amforaer. 12 måneder på skallene, uten tilsatt svovel. Ufiltrert i flasken. Her har vinmakeren gjordt minst mulig. 12% alkohol, kommer i halvliters flasker med skrukork.



Gullfarget, lys, klar med små partikler.

Ren og kompleks nese. Stram tørrhet, klar gulgrønn frukt. Hvit pepper, svakt lynghonning. Roser og moden mango. Hele tiden på den elegante siden.

Slank, syrlig munn. Litt vill limesyre som roer seg noe på dag 2.. Mye mineraler fra stein. Tørrer kraftig. Ren gulgrønn frukt. Deilig balansert og frisk, med lang syrligfruktig avslutning.

Dette føles faktisk rent og utuklet. Den røper sitt opphav på mineraliteten og den elegante frukten. Syren utemmet som nevnt, men alt i alt en meget god riesling.



mandag 8. juli 2013

2011 Viesslinger Bruck Riesling, Veyder-Malberg, Spitz/Wachau





Gullgul, meget lys, krystallklar.

Middels pluss nese. Meget elegant. Lys frukt, lys mineralitet, snev av anis, lett sødme. En vakker blanding av en lekker Mosel kabinett og en skarp Wachau smaragd.
I munnen middels anslag. Svak sødme. Konsentrert elegant gul frukt. Lekende sitrussyre som tørrer deilig, lyse mineraler spiller i trekant med fruktsødmen og syren. Intet umiddelbart syreangrep, den bare er der i fullt monn. Meget elegant og perfekt balansert. Meget lang, med stigende mineralitet. Munnen er bergtatt i minutter. Også her en nydelig miks av Mosel kabinett og en skarp Wachau smaragd.
 Det ligger noe å lurer under, en ren mineralitet og rasesyre, pakket inn i babyfett fra Mosel. Nydelig nå, men dette tror jeg fortsetter å være det lenge, bare i en annen drakt etterhvert.
Litt av forklaringen på det jeg nettopp har smakt finner jeg på baketiketten på den elegante langhalsede flasken. Glimmerskifer grunn i steinterrassene 400 m.o.h. i Wachau, nærmere bestemt Spitzer Graben, den kjøligste vinmarken i området. Gamle vinstokker og mye håndarbeid.
Jadda!!