søndag 6. mai 2012

Tomat, rødløk og oliven, salat som tilbehør eller snacks

 Av og til har man bruk for en frisk og smakskraftig salat som tilbehør til kraftige kjøttretter. Den skal friske opp etter en munnfull fett kjøtt eller saus, og den skal kunne balansere retten.

På en Danmarkstur for gutta skulle Pål lage en salat til kjøttet. Han laget salaten nedenfor. Feilen han gjorde var å sette salaten på bordkanten der vi tre kameratene sto og snakket og laget mat. Fatet var tomt på kort tid. Lenge før kjøttet. Fantastisk småspise med sting i. Det måtte fylles opp igjen. Den har siden blitt en av mine store favoritter. 

Tomatsalat med rød løk og grønne oliven. Småtomater deles i fire, rødløken skjæres i skiver og olivenene er de normale uten marinade eller tilsetninger.

I tillegg er det flaksalt, nykværnet svartpepper og din beste olivenolje.


Denne salaten bruker jeg til for eksempel lammeskank med litt Rørosrømme, grillkjøtt og til stekte spesialpølser med mye smak.

Litt overraskende for meg selv er at til kjøttretter av lam og svin med denne salaten foretrekker jeg ofte en kraftig og litt fet hvitvin, gjerne på chardonnay. Australske Kooyoung Estate Chardonnay (spesialpol), Ridge Montebello (spesialpol) eller en Mersault er gode alternativer i den litt høyere prisklasse. 

Hvis du bare trenger litt snacks til et mellommåltid, eller til grilltids aperitif, så fungerer salaten strålende alene. Fingerplukk, eller gi hver person en spiss gaffel.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar