onsdag 14. november 2012

Gås, rettere sagt Mortensgås

Fra Wikipedia; MartinsmesseMortensmesseMartinsdag eller Mortensdag er en kristen høytid som feires den 11. november til minne om den hellige Martin av Tours (ca 315–397 e.Kr.). Dagen er markert på primstaven, ofte med en gås eller en bispestav.

Et sagn om Martin forteller at han gjemte seg blant gjess for å unngå å velges til biskop. I Tyskland og Danmark spiste man tradisjonelt mortensgås, gåsemiddag, på denne dagen.

Vårt måltid var til 9 personer og bestod av 3 gjess på 3 kg, stuffing av epler og svisker, og tilbehør var poteter og rødkål. 30 minutter på 200 grader, og så 15 minutter per 500 gram gåsevekt (ikke totalvekt). Potetene ble pannestekt i gåsefett. Rødkålen laget fra bunnen av med stjerneanis. Saus kokt av vinger, hals og innmat, og tilsatt fløte.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar