onsdag 14. november 2012

Hummer

Hummer er en spesiell råvare på flere måter. Dyr og relativt sjelden, ja, men smaksmessig kan den gå fra det nesten uinteressante til de store høyder. Forskjellen heter stor sett salt. Riktig saltmengde i kokevannet er viktig. Som du nå skjønner er jeg ikke tilhenger av å gjemme bort hummeren i ostegratinering og liknende barbariske øvelser ( om du da ikke har så mye penger at du spiser hummer etpar ganger i uka). Hummer skal nytes naturell og slafses som Håkon B på Tromøya lærte oss.

Jeg har antagelig gitt reglene før, men en god ting kan ikke nevnes for ofte. 0,5 dl grovsalt per liter koke(fersk)vann. Hummeren skal helt under vann når den kokes. 12 minutter for første kilo, 8 minutter for neste 500 gram, og så 5 minutter for hver 500 gram videre.

Såfort koketiden er over legger du den på rygg, jeg bruker en langpanne. Der ligger den til den er nesten avkjølt. Da bruker jeg en brødkniv, legger hummeren på rygg og lar kniven dele den i to på langs, nese til halespiss. Det renner nye "gørr" ut når du tar delene fra hverandre. Nydelig gørr :) ta ut paven som er den lille posen du har delt i to helt foran i kroppen. Størrelse fra hasselnøtt til hvalnøtt, avhengig av hummerstørrelse. Tykkelsen på huden i posen er 1-2 mm og posen er rynkete. Ikke vær redd fordi om den er delt i to. Ta bare bort de to delene.

Resten er spiselig. Barbarene glefser i seg halestykket og litt av den største kloen. Kjennere bruker lang tid og nyter hvert lille bein, knuser skallknutene øverst på beina med fingrene og plukker ut det fantastiske kjøttet. En grei regel er at det er omtrent like mye kjøtt i hodet og bein som i halen, de to klørne ikke medregnet. I tillegg all "gørra", som jeg blander med kjøttet. Ikke glem det geléaktige fettet som ligger igjen flere steder i halenskallet og kroppsskallet.

Vi nyter som alltid hummeren med champagne, majones og loff. Litt sitron til fingerrens er godt. Nederste bildet er vår variant av tapas, kaviartapas "the original way" :)) Fint tygg mens dere venter på at hummeren skal kjølne.

Vi hadde en fantastisk kveld og hummeren var ikke borte før etter nesten 4 timer. Det var norsk hummer på 1,4 , 1,5 og 1,7 kg rå. Kjøpt på Fiskeriet i Sandvika. Mye mat per person, men du verden for et måltid, og for en hyggelig samtale underveis.

1 kommentar:

  1. Denne bloggplatformen er pyton, jeg får ikke redigere fra iPad. Fra mobil forsvant to bilder iløpet av e-postens tur til bloggen. Yæækkk.

    SvarSlett