fredag 7. januar 2011

Fattoria Selvapiana Olio Extra Vergine Di Oliva

Et av årets høydepunkter er ankomsten av Selvapiana sin olivenolje. I desember ramler det inn en e-post fra Mostue med tilbud om årets flasker. En kasse blir det hvert år. Etpar i gaver til de unge studentene, pur luksus i et hybelkjøkken. Resten fordeles utover året.


Fritt referert fra Mostue; "Fattoria Selvapiana Olio Extra Vergine Di Oliva er alle vegetarianeres og aromaterapeuters våte drøm. Årets avling er større enn fjorårets, men like intens:  oljen er fersk og grønn på duft med distinkt preg av nyslått gress, artisjokk, sitrusfrukt, hvit pepper og middelhavsurter.
2010 er produsert på en miks av sortene Frantoio og Moraiolo. Avlingen høstes mellom slutten av oktober og midten av november. Den presses skånsomt for å ivareta olivenfruktens delikate og fruktige kvaliteter og egenskaper. Oljen lagres i tradisjonelle store keramiske krukker etter pressingen, såkalte orci, der de tyngste urenhetene utfelles nokså umiddelbart. Oljen tappes ufiltrert og samler nokså raskt bunnfall i flasken."


Raccolto 2010


Årets utgave er den grønneste jeg har sett. Du får følelsen av at dette er kjernen, det orginale, det ekte. At det smaker sånn også overrasker ikke. 

Dette er ikke en olje du heller i stekepannen. Ta en tur på Åpent Bakeri eller en annen kilde til livets brød, bryt en bit, dypp i olje og strø på litt flaksalt. Nesten en "ut av deg sjæl opplevelse". Som krydder på en salat er den perfekt. Dette er rent gull fra Toscana.

Selvapiana er ikke bare produsent av olivenolje. Hvis du tar en tur innom Henning sin blogg Matogvinogmer ( http://matogvinogmer.blogspot.com/ ) så får du omtalen av en av de bedre Chianti vinene på det norske markedet. Samme produsent. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar