søndag 16. juni 2013

Bagatelle, Fauna og Maaemo, Det Nye Nordiske kjøkken

De siste to månedene har jeg spist på Oslo sine tre beste eksempler på det nye nordiske kjøkken. Det nye nordiske kjøkken bygger på et 10 punkters manifest laget i 2004 i Danmark. Den store eksponenten ble danske Noma, to ganger valgt til verdens beste restaurant. Maaemo var først ute i Norge, etterfulgt av siste utgave av Bagatelle og nå Fauna.
Maaemo har fokus på de subtile smakene, renhet/friskhet/enkelhet som første punkt i manifestet slår fast. Fauna er litt lunere, litt mer fylde og protein i maten og kanskje noen vil si mer smak. Bagatelle er en miks av de to. Det elegante opplegget og de subtile smakene fra Maaemo og fylden og smaksrikdommen fra Fauna. Holmboe Bang på Maaemo, Allan Poulsen på Bagatelle og Svensson/Bøe Klakegg på Fauna lager alle fantastisk mat. Maaemo skiller seg mest fra de to andre. Jeg tror det er plass til alle tre. Noen eksempler på hva du kan vente deg finner du nedenfor.
Knivskjell med blomkarse, lomre med persille og svineknoke på brent purre, tre eksempler fra Bagatelle. Deretter oksetartar med redikker og Vesterbottenost, og blåskjell med laktofermentert agurk og potetsaus fra Fauna. Nederst sjøkreps, gulrot og tindved, og syltet makrell med ramsløk fra Maaemo.

2 kommentarer:

 1. Jeg hadde oversett dette innlegget, men en liten kommentar kommer forhåpentligvis bedre sent enn aldri. Du skriver at Maaemo var den første norske restautranten som fulgte manifestet for det nye nordiske kjøkkenet. Da glemmer du i alle fall stavangerrestauranten Setra, sågar med undertittelen Nordisk bymat. Etter ti år med fransk mat og navnet Cafe de France konverte Steinar Rinaldo til nordisk kjøkken, noe man kan lese mer om her: http://www.dn.no/d2/d2mat/article1499981.ece
  Dessverre var ikke konseptet tilstrekkelig liv laga økonomisk sett (litt forut for sin tid, kanskje), så etter noen år valgte han å hoppe av restaurantdriften. Nåværende eiere driver "nye" Cafe de France i en mer franskinspirert stil.

  Oddvar

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har helt rett Oddvar. Jeg forsøkte faktisk flere ganger å få bord på Setra i den tiden jeg reiste mye til Stavanger, uten hell.

   Slett