søndag 13. januar 2013

Ostefondue

Liker du ost? Da liker du ostefondue. En fantastisk god og sosial rett. Smeltet ost med vin, brødbiter på lang gaffel. Hvitvin til. Jepp !

Jeg fikk med en pose ost og en oppskrift hjem fra en forretningsreise i Sveits for mange år siden. Den har vi holdt oss til siden.

2-300 g ost per person. Like deler Appenzeller, Gryére og Emmenthaler. Vår erfaring er at Appenzeller gir snert og friskhet, Gryére fylde og Emmenthaler ryggrad. Osten raspes og legges i en kjele. Vi foretrekker å bruke en vanlig stålkjele til smeltingen og så helle den ferdige massen over i ferdig varm fondue-gryte og servere. Det setter seg lett et lag i bunnen av kjelene.

Vi hadde drøyt 650g ost. Drysser over litt maisena, heller i 2,5dl tørr hvitvin og en klunk Kirsch. På svak varme og stadig røring smeltes blandingen til en ganske tynn saus. Dypp en brødbit og kjenn om smaken er OK. Vi trenger skjeldne tilsette noe. Har forsøkt med andre oster, men da har ofte en følelse av at noe mangler kommet, salt, snert, fylde, litt tamt.

En fondue jerngryte er gnidd med rå hvitløk og satt over spritbluss. Den smeltede massen tømmes over i serveringsgryten. Pass på å dempe spritblusset så det ikke brenner seg. massen blir sakte tykkere etterhvert. det er OK. Serveres hos oss helst med grovt surdeigsbrød fra Åpent Bakeri, selv om oppskriften sier loff. Stikk gaffelen i en brødbit og dypp en eller flere ganger i ostemassen. Spises omgående. Dette er et måltid godt som noe.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar