tirsdag 28. desember 2010

SN: 2006 Pinot Gris 360P Grand Cru Muenchberg, Domaine Ostertag


Tir Des 28, 2010



Dag 2 uten luft trukket ut, av Riedel Vinum Chianti fra kjøleskapstemperatur.

Lys, gullgul og krystallklar.

M+ nese. Tørket aprikos som forsvinner med litt virvling av glasset. Konsentrert gul frukt med tropiske tendenser. Melon, honning og svak sødme. Mineralitet.

Litt flat inngang i munnen. Medium fylde og medium syre. Konsentrert. Masse mineralitet mot skifer. Ren konsentrert gul frukt kommer i bakgrunnen. Lang mineralsk avslutning som er nesten sviende. Ungdommelig. Som vanlig i Alsace kunne jeg tenkt meg litt friskere syrespill. 

Det skrives at denne har hatt tid i 228 liters eikefat. Kjenner ikke noe til det. Biodynamikk og terroir kommer antagelig godt til uttrykk her. Ren, mineralsk og konsentrert er kjerneord.

88-91 poeng.







mandag 20. desember 2010

Umodne ungstuter med tilpasningsvansker

Når vi er på ett nivå hvor det diskuteres hvor mange sekunder av forsinkelsen til blomsterutdelingen Petter Northug er ansvarlig for, er vi på ville veier. Ikke vi, men Petter Northug. Han har lagt seg på en relativt kontroversiell linje i lang tid. At han vil styre sin tid forstår jeg godt. At han ikke vil følge normale retningslinjer som alle andre har jeg ingen forståelse for. Problemet er at når noen minutter forsinkelse blir en så stor sak, så viser det at han allerede har strukket strikken for langt.

Saken minner meg om en annen primadonna. Håvard Bøkko laget forrige sesong masse uro og irritasjon. Han sto til og med frem på TV og utbasunerte at han gir blaffen i alle andre, tenker bare på seg selv. I år er han merkelig stille. Det gikk kanskje ikke så bra alene, så da kryper man tilbake til fellesskapet for å få hjelp.

Idretten har bruk for enere. Enere som Marit Bjørgen, Andreas Thorkildsen, Ole Gunnar Solskjær, og alle de andre med normal folkeskikk og et ego som får plass i kroppen.

Northug og Bøkko har vi derimot ikke bruk for.

søndag 12. desember 2010

Restaurant La Fornace, San Vittorio Olona, Milano, kveld 2




Dagens Barbera, se smaksnotat i eget innlegg.


Dagens appetittvekker, nå med gravet laks. Vakker reddik.



Blandet salume, bresaola i parmesankurv, mortadella, skinke og pølser. I tillegg en skål med kraftig ansjos. 



Den eneste skuffelsen på La Fornace. Ravioli med gåselever og en ubestemmelig fruktig saus. Forferdelig struktur og smaksblanding, samt ulekkert visuelt. Kokken kom ut og ba om unnskyldning etter å ha fått den i retur.


Nydelig perlehøne rullade med grønnsaker. Sort trøffel med god aroma. Både visuelt og smaksmessig en vinner.


1990 Grappa riserva del Comte Ludivico de Spessa.


I 25 år har jeg reist til Italia på jobb og må ha forsøkt over 100 grappa. Alle har vært varierende grad av PY for min gane. Nå har jeg funnet en jeg liker. Meget kraftig, men med lite av den ettersmaken jeg ikke klarer. Laget på bordeaux-blanding (cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc) og lagret på fat fra ponot bianco produksjon.


Dagen petit fours med noen nye varianter, bl.a. en nydelig lengst bort med fikenkompott på toppen.

Restaurant La Fornace, San Vittorio Olona, Milano, kveld 1

Onsdag og torsdag sist uke bodde jeg på Poli Hotell i San Vittorio Olona uten for Milano. I hotellet ligger en restaurant som har lang tradisjon, først som eget sted og de siste 5 årene i dette hotellet. 

Dette er onsdag kveld middag.

Bellavista 2004 Pas Opere ble drukket til samtlige retter.


Lekkert utvalg av brød og grissini.



Først en apetittvekker, bruschetta og granateple.


Andelever med ristet loff, vingele, syltet søt løk og syltet eple. Løken best til  andeleveren.


Sort tagliolini med hummer, frisk tomat og dill. Hummerkraft trukket inn i pastaen. Vanvittig smaksbombe.


"Tuna vertical" var navnet på retten. Vakkert tilbredt og utrolige smaker.


Først lå finhakket rå tunfisk med blåbær, bjørnebær og bringebær, med litt pistasj kjerner på toppen. Nammenam !


Perfekt stekt tunfisk på saus av tunfisk, gulrot og aubergine. Herlig !


Stekte tunfiskskiver mellom butterdeigflak. Granateple. Yummie !


Tuna Vertical ble servert på et stort glassfat. Virkelig lekkert !


Tredelt dessert. Tiramisu foran, Bonet Piemontese (en slags sjokoladepudding) til venstre, og Panna cotta al caffe til høyre. Alle like gode !


Petit fours i form av små julekaker og tilhørende sjokalade dipp. Til en espresso ble det nydelig.


Restauranten anbefales om du er i nærheten.

SN: 1990 La Bogliona Barbera d'Asti, Scarpa




Ved en middag på restaurant La Fornace i San Vittorio Olona utenfor Milano sist torsdag fant jeg på vinkartet denne vinen i årgangene 1988, 1990 og 1996. To flasker 1988 var døde og jeg ba kelneren prøve 1990. Den var perfekt. Åpnet noe slitent på nese og i munn, men tok seg opp til store høyder med lufting.

Den ble drukket over mer enn tre timer til diverse retter som skinker og pølser, ravioli med gåselever, og perlehønerullade med sort trøffel og grønnsaker.

Lys, vakkert rød med lite skjær av murstein. Klar.

M+ nese av moden frukt. Litt mørkere toner mot tjære. Litt krydder. Elegant. Friskere med litt luft.

Bløtt medium anslag. Moden rød frukt, M+ syre, balansert, meget lang. Herlig tørr avslutning med liten bitterhet. Friskere også her med luft. Røde kirsebær, om enn modne.

Forbausende kjølig stil. Etter over en time i bred karaffel er frukten til forveksling lik en burgunder på modningens rand. Friske fine bringebær. Lett, elegant, fantastisk syre. Munnen og nesen følges ad hele veien. Det begynner å gå opp for meg at dette kanskje er en av de perfekte vinene, som vi så sjelden finner. Nøt resten til Pink Floyd og Eva Cassidy på stereoen, med Italiensk som bakgrunn.

Nydelig farge etter nesten tre timer i karaffel


Lammerull, del 2

Da er lammerullen kokt. 


Rett ut av gryta og ned på et ark alufolie i pressen. Brukes folie for a hindre at kraft renner overalt når pressen skrues til. I tillegg dekker det til rullen gjennom døgnet som følger. Jeg skrur pressen ned til ønsket nivå, som for meg er 6-7 cm tykkelse på den ferdige rullen.


Pressen setter jeg i uteboden. Med en fryser i samme bod er det såvidt over frysepunktet.

Reinsdyr og Cornas

Igår hadde jeg en av de beste viltmiddag opplevelsene noengang. Selskap hos svoger og svigerinne. 

Svoger laget helstekt reinsdyr ytrefilet med champignon, spinat, ovnstekte halve mandelpoteter og en lett og kremet saus med einerbær.


Til maten fikk vi 2002 Clape Cornas. En dårlig årgang i nordlige Rhone, hvor Clape har laget en nydelig vin. Jeg smakte denne årgangen hos Clape i 2008, da gav den litt lite nyåpnet nede i vinkjelleren. Vi smakte med Olivier når faren Pierre-Marie kom med en flaske 2002 som svar på mitt tidligere spørsmål om modningstid på denne årgangen. Han mente den burde ligge litt til den gangen.


Nå er den åpen og meget elegant. Kompleks, balansert og lang, med nydelig kjølig frukt av bjørnebær og krekling. deilig middels syre og bra med tanniner. Det preget av knust svartpepper som ofte følger syrah druen i litt godt monn er totalt fraværende. En meget bra match til maten. Nå er jeg lykkelig for at jeg kjøpte de tre siste flaskene av denne på Briskeby for noen år siden.

Lammerull

Morgensyssel på landet i Jordbærstien. To lammeboger ble skåret ned igår og blandet med krydderet. Idag fylles en stor slagside med kjøttet og rullen syes igjen med tynn sterk tråd og en magnum stoppenål.

Jeg sjekker først med å legge kjøtt inn i slagsiden for å se hvor mye det er plass til. Justerer så litt på kantene til slagsiden og starter med tette sting fra en ende. Etterhvert som sømmen går fyller jeg etter med kjøtt og stapper litt for å få minst mulig luftlommer. Når den er ferdig sydd "elter" jeg den litt for å få en rimelig jevn rull.


Oppskrift

ca 1 kg nedskåret lammekjøtt, jeg bruker 2 boger, og lager små biter og remser.
1 stor slagside, du får den i kjøttdisken utbeinet.
4 ss finhakket løk
5 ss salt
3 ts sukker
3 ts malt ingefær
4 ts malt svartpepper
1 pose gelantinpulver (om rullen en stor, for å holde skivene hele)

Nedskåret kjøtt og de andre ingrediensene kan blandes sammen dagen før eller rett før du syr rullen. Kok opp en stor kjele med lettsaltet vann, gulrot, purre, løk, pepperkorn og etpar små biter frisk ingefær. Legg i rullen og kok den i ca. 2 timer.

Ta ut rullen og legg den direkte i press på et kjølig sted over natten. Om du ikke har presse så kan du bruke etpar trefjøler og noen bøker eller en jerngryte som vekt.

Dagen etter tar jeg ut sytråden fra rullen og skjærer den i passe biter. Pakkes i folie og plast før de legges i fryseren.

Serveres som pålegg i 3-4mm skiver med sennep.

lørdag 11. desember 2010

Forberedelser

Normalt starter forberedelsene til Jul med å lage lammerull, sylte og Videsæterkaker første søndag i advent. Det er nå 2 uker siden. Mye reiser og mye selskapeligheter har satt en stopper for normalen.

På vei hjem fra Gardermoen og Italia igår stoppet jeg på Centra Høvik og fikk kjøpt inn nesten alt jeg hadde behov for. Manglet bare litt skinkestek som blandingskjøtt i sylten. Så dag på samme sted, "Nei skinkestek har vi bare ferdigsurret i plast" kom det fra ekspeditøren i kjøttdisken. 99,- kiloen og mye plast uten å se råvaren. Jeg spør om jeg kan få kjøpt bare kammen på ribba som ligger i et berg bak glasset. "Jada" får jeg omsider etter litt sjekk, og erkjennelsen av at resten blir en tynnribbe. "En drøy kilo takk". På prislappen står det snaut 50,-, for ren filet med litt fettrand. Jeg undertrykte lysten til å spørre om kiloprisen på svin ytrefilet.

Idag er to lammeboger skåret ned til det som skal bli lammeruller imorgen. Buklist og kam skal bli sylte.

Kornnek er hengt opp i syrinen på terrassen. Tujaen har fått belysning. Fruen har stekt berlinerkranser og er igang med neste slag nå. Ikveld blir det hyggelig lag med to vennepar, hos ett av dem.

Om to uker er leiligheten full av familie og Julen i full gang. Vi er klar og nyter det!

mandag 22. november 2010

2008 Sierra du Sud, Domaine Gramenon, Cotes du Rhone

Mørk, dyp, tett og rødlilla. 


M+ nese, konsentrert frukt, bjørnebær og krekling. Litt mentol og knust svartpepper. Meget ren og elegant. 


M+ anslag, konsentrert. M tannin og M (+) syre. Fruktig, frisk, balansert med middels fylde. Ørlite tam i midtpartiet, men tar seg opp i en lang avslutning som preges av sursøt frukt fra bjørnebær og krekling. Lett tørr på siden av frukten.
91 poeng. 


Drukket til sprøstekte lammeribber med sennepsauterte potetterninger og ratatouille. Meget passende samarbeid. 

lørdag 20. november 2010

Bagsonline.de leverte varene !

Bestillingen hos Bagsonline.de ble levert igår. Det passet sånn at jeg var på vei hjem fra Gardermoen da meldingen fra Tollpost kom at den var ankommet. Jeg kjørte innom på Alna og hentet kofferten.

Leveringstid en drøy uke, med en transport de tok 20 Euro for. Transportør var DPD.
Rimowa Classic Flight IATA


onsdag 17. november 2010

Presteskap og prest i skapet

Jeg har ikke særlig sans for prest Gelius i hans ytterste konsekvens. Forsåvidt har jeg ennå mindre sans for mørkemenn og alle former for fanatisme.

I vårt samfunn står barrierer for fall hele tiden. Få er uenige i at vi mennesker trenger en viss stabilitet for å fungere og utvikle oss. Allikevel omfavner vi all tabloidisering og riving av bastioner. Noen som husker første gang bankene hadde problemer? Sjokk, er det mulig. Antallet rettsaker mot legetabber øker. Advokater er nå bare en latterlig vits som ingen stoler på er ærlige. Rasistisk og nazistisk politi? Politikere er da til å stole på? Hva har vi igjen? Frelsesarmeen og Kirkens bymisjon holder vel godt stand fortsatt. Likeså har kirken vært et omdiskutert, men forutsigbart fundament i Norge.

Trenger vi nå en kirke med klovneprester? Jeg tror ikke det. De få institusjonene vi har med en viss grad av integritet må få lov til å bestå. Det gavner ingen at kirken er ledende på samfunnsutvikling. Det gavner heller ingen at kirken hiver seg på den tabloidiserte hverdagen. Det er bedre at den ligger litt bak, er stabil og trygg. Noe den som trenger det kan søke til om det kniper.

Så, etter vurdering mener jeg att Gelius bør finne en annen arena for sine krumspring. Jeg tror faktisk at han hemmer en god utvikling av statskirken, vekk fra det svartemannsaktige, mot det åpne og empatiske.

søndag 14. november 2010

Engelsk landsens hotell på sitt beste

Tirsdag skal jeg til England på jobb. Stedet er Haywards Heath mellom London og Brighton. Skal bo på samme hotell som sist, og husket at jeg da var så imponert at jeg måtte lage en video. Gleder meg allerede :)


1990 Barbaresco Montestefano Riserva, Produttori dei Barbaresco

Etter endel kommentarer på Vinforum om varmeskade på -90 Montestefano kjøpt hos Philipsons i Danmark, måtte jeg åpne en til Cupfinale og Italiensk salami fra La Coppa i Fiorenzuola d'Arda.


Et perfekt eksemplar er det. Nesten ikke tegn på alder, ren klar nese med floralitet, tjære, mørk rød frukt og total mangel på buljong. Denne flasken er fra samme kasse som de dårlige min svoger har hatt, men mine sover i 12 grader og svoger sine i kjeller od som går en god del høyere på sommeren.
I munnen følger den opp. Ren, klar, dypt fruktig med svak sødme balansert av finkornete tanniner og god syre. Lang og deilig tørrende.
Ganske enkelt en fantastisk Barbaresco på den fortsatt unge siden.


Jeg gir den 92-94 poeng.

lørdag 13. november 2010

Stordrift, den store løgnen ...

Først bedrifter som ville bli konsern. Må vokse og bli store for å overleve. Etpar år senere, selger ut for å konsentrere seg om kjerneområdene. Aksjonærene er ute med fortjenesten de skulle ha. Lederne daler ned i fallskjermen. De ansatte og samfunnet lider. Papirpenger er fordelt. Ingen tenker drift og en rolig jevn fortjeneste. Det lærer ikke økonomene på skolen.

Nå har samfunnets forskjellige underleverandører gått i samme fella. Sykehus må bli større for å kunne bygge opp ekspertmiljøer. Har noen glemt hvorfor vi har sykehus? Ikke for å bygge egoet til ledere og leger. Nei, det er for å hjelpe de som er syke.

Renholdstjenester, skoler, kommuner, veivedlikehold, o.s.v.. Store enheter blir uoversiktlige, vanskelige å lede, og de mister enkeltmennesket av syne.

Kjedebutikker. Billige og dårlige varer. Det finnes ikke kvalitet. Vi fyller opp med masseprodusert søppel. Jeg forundrer fortsatt over at et rikt land som Norge har så mange som ikke bryr seg om kvalitet.

Jeg tar endel bevisste valg. Kjøper økologisk fra frittstående nærliggende småprodusenter når det er tilgjengelig. Kjøper nesten ikke halv eller helfabrikata. Unngår alt som har dobbelt innpakning. Kjøper kvalitet fremfor bruk og kast. Det koster endel mer, men bare for meg. Samfunnet blir rikere. Jeg er villig til å senke på mange krav i hverdagen om samfunnet stikker ut en ny kurs. Våre kostnader må ned før vi kan klare å bremse forbruksspiralen som næringslivet presser frem. Alt vokser ikke inn i himmelen. Sett på bremsene.

fredag 12. november 2010



Min gamle lille Samsonite stoffkoffert er iferd med å si takk for seg. Den revner noen steder, glidelåsen har sluppet taket en gang og hjulene er utslitt. Har vært med meg siden jeg startet i oljebransjen. Kjøpt i Stavanger i 1985, perfekt reisefølge for opptil 3 dager, aldri problemer å ta med ombord på flyet. Mange tunge lass med vinflasker og mat.

Det ser ut til å bli mye reiser fremover, så nå har jeg investert i erstatteren. Rimowa sin Classic Flight Cabin Trolley. Med sine kompakte mål og 35 liter størrelse er den i.h.h.t. IATA det man kan ta ombord i flyene.

Det er flere nyere utgaver av samme, men på dem har Rimova desverre benyttet plastbeslag i hjørnene.

Kjøpt på nett fra BagsOnline.de. Blir spennende og se hvordan frakt og fortolling går.

søndag 7. november 2010

1999 Chateau Batailley, Grand Cru Classe, Paulliac

Sep 18, 2009

Drukket av Riedel Vinum Bordeaux. Fra 12 grader C og oppover, etter første glass kom resten fra karaffel.

Klar, dyp, rød, bare marginalt mindre rød middels kant. Henger voldsomt på glasset. 12,5%.

Middels pluss nese, mørk rød frukt, litt jern, lær og hestemøkk. Blekk. Svak fruktsødme etter hvert som temperaturen stiger. Med 2 timer lufting i karaffel ved 12 grader C og en rundt 18 grader C i glasset er nesen mer kompleks. Krydder og mer dybde. Møkk og lær er borte. Ørlite mot en kraftig moden burgunder med ren, mørk, dyp, og svakt søt rødfrukt.

Fruktig og syrlig anslag. Middels syrestruktur, lave tanniner som er middels minus grove. Metallisk syrlig. Homogen mørk frukt, delvis skjult under blekk. Modne syrlige kirsebær. Balansert, ren, saftig. Mineralsk avslutning med middels minus syre og ren god frukt. Middels pluss lang ettersmak. Etter hvert som temperaturen og tiden stiger kommer en god ren, stram og rød frukt med behagelig sødme. Litt mer tanniner nå, men fortsatt i bakgrunnen.

For meg en passe stram, smal, ren, frisk og overraskende fruktig vestside Bordeaux. Jeg har ikke vært imponert av de tre siste flaskene av samme årgang, men denne er nydelig.

Poeng 86-87.

Resten av vinen ble drukket til biter av lammeribbe gnidd inn med olje, hvitløk, rosmarin, salt og pepper, og Henriettes lammebratwurst, alt stekt ved 250 grader C i ovn, med potetbiter og charlotteløk. Ribbene hadde nok litt mye fett. Vinen ble litt tynn og fruktig.

1985 Chambolle-Musigny 1er Les Charmes, Jean Luc Aegerter

Sep 13, 2009

Flasken ble kjøpt hos Cave des Domaines i Nuits Saint Georges for 85 Euro 2. mai i år. Drukket fra 12 grader, første glass rett fra uluftet flaske, deretter fra karaffel, i Riedel Vinum Bourgogne.

Etter Rusalka i Operaen 21:30 reiste vi hjem og min kone laget reinsdyr ytrefilet med kantarell og løk, samt viltkraftsaus med litt Calem 1980 Quinta da Foz og ørlite fløte, mens jeg smakte vinen uten mat. Den ble åpnet rett fra kjelleren hvor den hadde stått et døgn oppreist. Endel finkornet bunnfall.

Korken var gjennomtrukket og delte seg i to.

Lys, krystallklar, vakkert rød med bred orange/cognac kant.

Middels nese, lær, sopp, høstlig skogbunn, tobakk, kompleks, dyp, krydret, ren, alt i rekkefølge.
Med litt temperatur i glasset kom en pen kanting med sedertre på nesen.

Fruktig anslag i munnen. Kirsebær og jordbær. Så en utrolig god middels pluss syrestruktur. Litt tannin, meget behagelig. Fyldig og balansert på den friske siden. Tørr avslutning. En litt stram overkant på frukten. Litt fruktsødme. Syre og frukt jobber rundt i munnen i flere minutter. Etterhvert er det rene, klare, ville bringebær i frukten.

Poeng ble 90-92, en fantastisk vin som bekrefter det som er diskutert andre steder her. Gode burgundere tåler mange år. Denne var 24 år.

Etter en time i karaffel er frukten på vei inn i Lommedalen (lokalt for over haugen :)). Litt umodne kirsebær er igjen og vinen er meget stram i munnen. Stor syrestruktur. På nesen er det nå nesten bare sedertre.

De første 50 minuttene var dette en av de ettertraktede «perfect match» opplevelsene. Deretter mistet vinen frukten. Fra å oppleves forbausende frisk og fruktig de første 30 minuttene, viste den alderen ved å snu ganske så raskt rundt timen. Who cares, da var karaffelen nesten tom :)

2002 Cornas, Thierry Allemand

Sep 19, 2009

Drukket over 3 timer av Riedel Vinum Bordeaux fra 12 grader C og oppover. Første glass rett fra flaske, deretter fra karaffel .
Dyp, klar, mørk rødrosa og med middels rødrosa kant. Ingen aldringstegn.

Ren, middels intens nese. Gasbind som med mer temperatur går over i te. Pepper og søte mørke bær. Litt mye te etter hvert etter min smak.

Fruktig, middels fyldig og tørt anslag. Så syrlig følelse i hele munnen. Syrlige bjørnebær gjennom hele kurven. Kjølig og saftig frukt. Elegant, relativt smal, klar og ren. Middels konsentrert. Ettersmaken av frukt henger i 30-45 sekunder. Denne er fortsatt ung.
84 poeng.

Matfølget etterpå ble rapphøne og rype (begge Scotske frosne kjøpt på Centra på Høvik) med traktkantarell, potetterninger og sjalottløk stekt i panne (hver for seg), og kraftig innkokt viltkraft med litt seterrømme og en teskje rognebærgele. Fuglene ble brunet i panne med brystene på skroget, resten demontert, og så 5 minutter på 200 grader C i ovnen. Første gang jeg lager villfugl på mange år, så meget fornøyd med at kjøttet ble saftig, rødrosa og nydelig på smak. Delikat rapphøne og kraftig rype.
Vinen var nydelig komplementerende til rapphøne som ble spist først.. Til rype forsvant litt av brodden i vinen og maten overstyrte. Trenger nok en litt kraftigere årgang til rype.

1999 PdB Riserva Rio Sordo, Paje, Moccagatta og Pora

Okt 26, 2009

En mini paralellsmaking av PdB Riseva, på tide å se etter forskjellene.

Alle vinene ble åpnet kl. 9 på morgenen lørdag, dekantert i middels brede karafler med hullet folie over. Klokken 17 ble de helt tilbake på flaskene og tatt ut til temperering. Første smaking var klokken 18. Neste smaking var idag, to døgn etter. Flaskene ble lufttrukket og har stått ved 12 grader. Drukket av Riedel Vinum Bougogne fra 12 grader og oppover.


Rio Sordo
Lys, rød og klar med endel murstein.
Medium nese, voks, sursøte kirsebær, litt tjære, litt tobakk (ikke søtlig). Elegant.
I munnen tørr, ren frukt, mørke kirsebær, medium syre, medium minus kropp, medium tannin. Elegant også her. Idag mørk ren frukt, litt bitter, syrlig anslag, medium kropp, kjølig frukt.

Slankere, strammere, renere og mer balansert en de andre. Fortsatt ungdommelig.
Først 86 poeng, idag 90. Munnfølelsen er den store endringen.

Paje
Lys pluss, rød med murstein kant.
Medium pluss nese. Først sniff av buljong, så voks og mørke saftige kirsebær. Idag mørk tobakk, svak sødme, tjære fra nybredd låvevegg. Jeg tenker ubevisst 1961 Monfortino. Maskulin.
I munnen tørr, ren frukt, medium kropp, medium pluss tannin, medium syre. Idag slank, stram, syrlige kirsebær, liten bitterhet, tørr pluss ettersmak. Litt mineralsk mot metall. Rett før den fikk medium minus kropp.

Pent utviklet mørk fyldig nese, fortsatt ung i munnen. Noe ubalansert mot det mineralske.
Først 91-93 poeng, idag 87. Munnfølelsen den store endringen også her. Pluss for nese idag.

Moccagatta
Klar, lys, rød på vei mot murstein, bred kant.
Medium nese, nydelig mørk rød frukt, krydret, litt voks, tjære. Idag syrlig nese, litt lukket, voks, litt anis, og ørlite fatsødme (melis-lukt). Stram tjære.
I munnen tørr, stram, medium pluss kropp, medium pluss tannin, mørke kirsebær. Idag fruktig, medium tannin, medium pluss kropp, mørke syrlige kirsebær, ren dyp frukt, lang, ørliten fruktsødme.

Fyldigst, mest krydret. Fortsatt ungdommelig. Fruktig.
Først 88-91 poeng. Idag 89. Ned på nese og avslutning, opp på munnfølelse.

Pora
Klar, lys pluss, rød med murstein kant. Medium nese, voks, litt krydder, tjære.
I munnen tørr, medium kropp, medium tannin. Ren moden frukt med syrlige kirsebær og endel jordbær. Lang tørr avslutning.

Mest utviklet. Bør ikke har mer enn en time eller to lufting. Ettersom dette var den svakeste av de fire gikk en god slump i sausen lørdag, og derav ingen rest til smaking idag. En annen flaske åpnet søndag viste seg mindre utviklet og mye strammere når den ble drukket fra åpning til middag.
86-87 poeng.


Kommentar fra en som smakte uten å være like nerdete som oss andre; de gir lite ! Ordtaket som Arnt Egil (tror jeg) hadde tidligere er meget velfundert. «Man trenger 4 neser for å lukte en Barolo», det gjelder også Barbaresco.

Vinene ble drukket til langtidsstekt lammebog, terninger av rotselleri, rødbet, gulrot og sjalottløk, og saus kokt på nedre knoke av bogen. Nydelig match.

SN: 2009 Mullineux (hvit), Swartland, S.A.

Aug 24, 2010

Drukket av Riedel Vinum Chianti fra ca 8 grader og oppover. Tåler litt temperatur, men fatet blir tydeligere.

Lys, klar, gul nesten mot strå.
M+ nese, lys tropisk frukt uten sødme, frisk, endel fat som bare tidvis er over min grense.
Friskt, rent og fruktig anslag, fyldig munnfølelse med kilende syrer, økende i avslutningen. M+ syre. Balansert på den syrlige siden. Lys gul frukt mot tropisk. Relativt godt integrert fat, men tydelig og gir en behagelig fylde. Tørr lang avslutning hvor syre, frukt og fat spiller sammen.

Rundt 200,-, er kanskje i øvre skiktet for denne, men akseptabelt for meg. Av og til får jeg lyst på en litt frodig, men samtidig frisk hvitvin. Til nå har jeg gått til Jura eller Bourgogne, dette er faktisk et greit alternativ.
85-87 poeng

Skal drikkes senere til dampet kveite med blomkål og persillerot mos med parmesan, hvitløk og sitronskall, samt husets tomatsalsa.

SN: 1970 Chateau Grate Cap, Pomerol

Jun 07, 2010

Kjøpt på Kjær & Sommefelt ( kommisjon) i april for 395,-

Murstein med rød kjerne. Klar og lys pluss.
På nesen tobakk, fjøs, appelsin, asiatisk krydder. Etter hvert mørkner frukten. Kompleks og ren. Frukt mot nyper og jordbær. Gammel god frukt.
Friskt anslag, M- fylde, M syre og tannin. Deilig munnfølelse i slank og stram stil. Litt tynt midtparti i starten, men det la på seg etterhvert. Ren og mørk frukt. Tørr deilig avslutning. En fantastisk oppegående gammel og ukjent Pomerol. Den lever og utvikler seg i glasset i de tre timene vi drikker den. Til indrefilet med saus av rekekraft, blåmuggost og stekeskjy fra kjøttet, iblandet biter av scampi og reker ble det nydelig match. Jeg hadde aldri turt å lage den sammensetningen :) Det ble 90 poeng fra meg.

Det var ikke noe bunnfall i flasken. Korken kom ut i to deler, sliten, men i relativt godt hold. Etiketter og alt ser gammelt ut. Tror den var et heldig kjøp. En stor opplevelse!

SN: 2000 Barolo Cascina Francia, G. Conterno

Aug 18, 2010

Min nyskjerrighet for hvordan årganger utvikler seg fikk meg til å åpne denne. Drukket fra åpning av flaske og utover en hel kveld, luftet i karaffel hele tiden oppbevart ved ca 12 grader. Glasset var Riedel Sommelier (husker ikke hva nebbe-bøtta heter).

Klar, lys, strålende rød med tydelig orangeskjær.

Stor nese, roser, nypemarmelade i starten deretter frisk rød frukt. Litt fat, maskulin mot tjære og et lite eddikstikk. Det florale tar mer og mer over etterhvert.

Rolig og fyldig anslag. Middels syre og i starten litt lav tanninfølelese. Den tar seg opp etterhvert til middels tannin. Kraftig besk følelse og tjære med rød klar frukt bak. Balansert, elegant og klar, med lang tørr avslutning.

Vinen drikker helt greit nå om man ikke vil ha masse sekundæraromaer. En meget bra vin som ikke gir noen wow-opplevelse. Masse er sagt om 2000-årgangen, den lever godt her.

89-92 poeng

Innimellom all smakingen ble den drukket til pannestekt lammecarré med urter og sopprisotto med steinsopp og kraft fra blek piggsopp. Nydelig match med vinen.

SN: 2008 Bourgogne Chardonnay, Rene Lequin-Colin

Apr 29, 2010

Lys, gullgul og klar.

Klassisk burgundsk chardonnay på nesen, middels kraftig. Gul frukt og litt lime. Ren og fruktig.

Middels+ anslag med umiddelbar sødme. Medium syre, fyldig munnfølelse. Deilig syrespill. Tørr oppe i munnen ut i avslutningen som er lang. Sødme, frukt og syre spiller hele veien.

Jeg ble helt betatt av denne. Beste billig-chardonnay av fyldig type på veldig lenge. Måtte sjekke alkoholen pga sødmen, men den var 12,5%. Frukten har nok vært helt moden.

89-91 poeng

SN: 2007 Morgon "Cote du Py", Jean Foillard

Apr 29, 2010

Klar, rosarød og lys+.

Stor nese. Nærmest som en ung syrah i Granit 30 Cornas fra Vincent Paris. Massiv frukt av knuste røde bær. Litt ferskmalt svartpepper.

Medium+ anlag i munnen. Blanding av røde og mørke bær. Jordbær og litt bjørnebær. Medium+ fine tanniner. God syrestruktur. Fyldig og frisk følelse. Lang fruktsyrlig avslutning.

En tøff Beaujolais som per idag er langt unna f.eks elegansen til JP Brun. Tror dette er en som trenger mange år i kjelleren før den viser sitt beste. Utypisk Beaujolais Cru.

88 poeng.

SN: 1998 Chablis Premier Cru Le Fourneaux

Mai 06, 2010

1998 Chablis Premier Cru Le Fourneaux, Corinne et Jean-Pierre Grossot (uten eikeeksperiment)
Brungul lys+ og klar.
Brun nedfallsfrukt på nese etter tre timer. De første 3 timene var den dårligere, nærmest maderisert.
Middels anslag. Mineralsk mot metall og stein. Tørr, litt frukt igjen, samme type som nesen. Litt bitterhet. Tørr avslutning.
En Chablis som er blitt for gammel. Denne burde ikke selges på Valkendorf for rundt 300,-. De hadde også etpar andre 1998 fra samme, deriblandt en fra samme vinmark hvor produsenten har lekt med eik. Det spiller ingen rolle lenger.
66 poeng

SN: Egly-Ouriet Le Vigne de Vrigny, Premier Cru

Apr 29, 2010

Lys, klar og gulgrønn med middels bobler.

Middels nese med preg mot flor og lys gul frukt. Svakt eplemost. Noe marsipan.

I munnen middels mousse og middels+ syrestruktur. Tørr, nesten som fine tanniner. Halvmodent glasseple, marsipan. Tørr avslutning med en pen bitterhet, lang.

En fruktig, frisk, tørr og smakfull champagne. Perfekt på en vårlig terrasse.

88 poeng

SN light fra Cru, Sancerre, Alsace, Gevrey, Bourgogne

Mar 17, 2009

Til en middag i kveld fikk vi servert følgende nydelige viner;

2006 Lucien Crochet Sancerre
Aperitif. Ren, frisk, balansert vin uten utpreget sauvignon frukt. Klar, slank, nydelig frukt og typisk Sancerre syre.

1990 Rolly Gassmann Riesling Kappelweg des Rohrswihr (Alsace)
Dempet petroleum, gammel sødme. Gullfarget i glasset. Krystallklar. Middels fyldig, moden frukt og nydelig syrespill i ettersmaken. Passet bra til lettrøkt ørret forrett. Vinen vokste i glasset gjennom retten. Bra valg Merete !

1998 1.er Le Fonteny Gevrey Chambertin, Serafin
Her skjedde det mye gjennom drikkeperioden. Lys til middels rød med murstein kant. På nesen nydelig mørk pinot. Animalsk. I munnen stram, klar, nydelig frukt, herlig balanse, lang avslutning med endel snerp og stramhet. Etterhvert i glasset mindre frukt og mer klar syre. Strammere. Frukten fikk en avslutning av krydder. En noe ung, men allikevel herlig vin som ble nytt over lang tid. Matfølget var kaninlår med en av de bedre sausene vi har smakt på lang tid. Som Merete sa, litt for kraftig vin. Vi overlever det og ville gjordt det samme igjen.
1998 er lite omtalt. I september 2008 fikk vi på to restauranter og en vinbar nord for Beaune 1998 (Morey, Nuit & Gevrey) i glassene. Årgangen drikker nydelig nå såvidt vi har smakt og vil leve lenge. Løp og kjøp, dette er ikke anemiske burgundere.

2007 Simone Bize Bourgogne Blanc fra Magnum
Til ostene som var Talleggio, Morbier, Gauda og ... tja, hva var nå den siste modne flytende hvite salte gode?, passet ikke denne hvite som ble anbefalt. Den manglet fylde og litt sødme etter vår smak. Vinen var meget god, men følget ble litt i tøffeste laget. Krystallklar nesten grønngul, litt fat både på nese og i munn, men det passet. God syre, frukt nesten mot den grønne siden av det gule. Lang syrlig avslutning. Frisk.

Nok en meget hyggelig kveld på Cru, med nydelig mat og ditto viner. Litt travelt i kveld, men hvem har problemer med å vente med disse vinene i glassene :)

SN light: Selvapiana Chianti Rufina -05, -06 og -07

Apr 11, 2010

Jeg har de siste dagene smakt alle disse tre årgangene av denne, delvis samtidig og alle både med og uten mat. Dette er bare noen korte inntrykk, ikke smaksnotater.

2005, meget sprikende syre. Totalt forskjellig fra når den kom. God frukt og tanniner, men syren gjør den nesten umulig å drikke alene. Med litt syrekrevende mat er den OK. Lar resten ligge noen år og håper på bedring.
2006, balansert, typisk Chianti, stram fin frukt, nydelig syre og tannin, men sammen med 2007 merker jeg en del fat i denne. Herlig følge til svinefilet og potet/løk/traktkantarell-gratinert med fløte og hvitløk. Drikker meget godt nå, men tåler en god del år til.
2007, drikker godt nå. Typisk Chianti med stram frukt og kjernesmak. God syre og tannin og nydelig balanse. Meget god til lammestek spist kaldt med tomatsalat og grønn salat. Lever mange år til.

Jeg legger vekk 6 flasker hvert år av denne. Planen var å bruke den som dagligvin fra 3-4 år. Ulempen er at de er så gode og anvendelige at de av og til drikkes før :) Får kanskje gå over til 12 hver årgang.

SN: 1994 Chambolle-Musigny Amoureuses, Joseph Drouhin

Mar 22, 2010

Drukket på Gamle Rådhus idag til kalvecarpaccio og rapphøne med andelever. Meget bra begge deler og sammen. 900,- er god restaurantpris for denne. 2007 av samme koster langt over 1.000,- på polet i Vika.

Lys pluss, vakkert rød med murstein kant. Klar.
M pluss nese. Svakt søt rød frukt. Dyp. Transparant. Litt skogbunn. Ørlite vanilje. Tidlig stadie i utviklingen.
M pluss anlag, masse dyp frukt av modne røde kirsebær, medium fine tanniner og en nydelig syrestruktur. Balansert. Fortsatt ung i uttrykket. Tørr lang avslutning. 13%.
Endret seg ikke vesentlig over de to timene vi drakk den. Bare litt mer modne aromaer kom frem.

Poeng: 90-92

SN:2005 Chardonnay, Eileen Hardy, Tasmania

Mar 09, 2010

Polet i Kristiansund er ikke verdens godtebolle. I kjøleskapet lå denne, sammen med flasker av Tariquet og andre snadderbomber. Hva med å bruke skapet til sjøkreps og liknende. Thon hotel på Innlandet har en restaurant med en grei meny, men en tragisk vinliste. Fenocchio sin Barbera er høydaren. Den er god, men ikke til den gode sjømaten. Derfor ble det en tur over sundet til polet og senteret. Lodderogn, kyllinglår og camembert er dagen treretter på hotellrommet.

Grønngul og klar. Stor nese bygget på eik. Solid og ikke til å rikke. Gul frukt i bakkant.
M+ anslag. Masse gul frukt. Kraftig syre fremme i munnen, moderat stramhet bakover etterhvert. En god del fat. Får følelse av høy alkohol, men 13,5% skulle ikke gi det. En god munnfull. Meget lang og konsentrert. Avslutningen med masse gul frukt, toast og syre Tror alkohol-følelsen er et resultat av toast og syre. Totalen er relativt balansert og et kraftig uttrykk.
85, overasket over meg selv her :)

God til all maten. Jihaaah!

SN: 1989 Riesling Hochheimer Kirchenstuck Spätlese, Duchmann

Feb 26, 2010

1989 Riesling Hochheimer Kirchenstuck Spätlese, Weingut Chr. Duchmann (liebich :))

10,5% alkohol.
Klar, lys pluss, ren gull, i Riedel Vinum Riesling.
Medium pluss nese, petroleum, honning, tropisk frukt, ren.
Glatt medium anslag. Petroleum, mye gul, moden, kjølig frukt. Snill og meget balansert. Litt lav syre i anslaget, akkurat nok. Litt fet og viskøs i munnen. Konsentrert. Lang avslutning med endel syre. Svakt tørrende. Etterhvert noe mer sødme i frukten og OK syre i slutten av munnen.
89 poeng

Jeg er litt overrasket over poengene. Litt høye. Ja, jeg skal snakke med meg selv og bli enig. I ettertid (1 time) ser jeg vinen som litt for snill og pregløs. Behagelig, javel, men litt mer preg takk.

Ingen mat, bare en fredags aperitif.

SN: 2001 Chateau La Tour de By

Feb 21, 2010

Lys i Riedel Vinum Bordeaux glasset, klar rød med murstein kant.
Medium pluss nese, solbær, solbærblader, fatkrydder, blyant. Etterhvert litt syrlige kirsebær.
Lett anslag i munnen, smal, syrlig. Lett frukt av røde kirsebær. Fine medium tanniner. Medium syre og litt tørr avslutning. Bra lengde. Litt tynn frukt gir litt vandig munnfølelse. Balansert mot det syrlige.
85 poeng

Drukket til entrecote med båtpoteter, broccoli og bernaise. Den gikk greit til maten, men ved hver slurk tok jeg meg i å føle at munnfølelsen var litt tynn.

Oppunder 200,- er mye for denne etter min smak. Det er så mye bra viner i denne prisklassen at jeg føler man skal være veldig pro Bordeaux for å juble.

SN: 1996 Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese fra magnum

Feb 16, 2010

1996 Wehelener Sonnenuhr Riesling Auslese Fass 11, S. A. Prüm

Krystallklar og gulgull i gamle rødvinsglass. Homogen farge.

Stor nese med petroleum og tropisk frukt. Svak sødme.

Meget friskt anslag med fyldig følelse. Middels pluss syre som fyller hele munnen mot et bakteppe av moden søt frukt. Balansert på den syrlige siden. Svak petroleum. Sitter meget lenge. Fortsatt relativt ung i stilen. Jeg vil ha mer :)
91 poeng (var kanskje litt streng her)

En stor opplevelse og min første 1996 auslese med alder. Meget annerledes enn f.eks. 1994 og 1995 ausleser fra samme produsent, Loosen og JJ Prüm. Lysere og mer elegant følelse.

Drukket til hjemmelaget kyllingleverpatè med grønn pepper og stekt champignon. Nydelig match som alle likte.

SN: 2006 Chassangne-Montrachet 1er Les Baudines Lequin-Collin

Jan 15, 2010

Vi besøkte Lequin-Colin ifjor og jeg likte de hvite vinene hans. Han ville lage viner som folk ville drikke fortalte han. Jeg er stor fan av hans Pommard.

Klar, lys og gullgul i glasset.

Dempet nese, nesten som flor hos Tissot. Gul frukt som tar over mer og mer. Nøtter. Fat.

Middels pluss fyldig, fruktig, fat og smør. Fet stil. God syre, men dempet. Tørr og fet avslutning. Det går litt i moll for meg. Ikke misfornøyd, men jeg liker nok mer friske eller uttrykksfulle viner.

81-83 poeng

Jeg er ingen fan av denne stilen. Liker heller ikke Matrot sine viner, som jeg oppfatter litt lik denne.

Drukket til pannestekt breiflabb og rødspette med snittede sukkererter og linguini. Saus kokt på restene av flyndra og tyknet med maisena. Maten hevet vinen, den ble litt friskere.

SN: Coltassala 1995, Castello di Volpaia

Jan 14, 2010

Drukket fra 10 grader og oppover uten lufting av Vinum Bordeaux.

Lys pluss, klar, murstein/orange med rød kjerne.

Mørk frukt og vanilje på nesen. Etter hvert litt lær og litt alkohol. Så deilig ren, mørk og syrlig kirsebær og litt mørk sjokolade.
Fruktig anslag, middels syre og middels tannin. Overraskende lett og ung for alderen. Stram og frisk. Klar, syrlig kirsebærfrukt som sitter lenge. Tørrer godt foran nede i munnen (hvorfor underleppa og ikke overleppa :)). Tørr avslutning.

Prisen på ca 350,- er den langt fra å forsvare. Men god er den.
83 poeng

SN: 2001 Barbaresco, Burgund, Libanon og Bordeaux

Jan 14, 2010

En meget lærerik øvelse å smake disse blindt mot hverandre. Man blir ganske klar på hvor floral Barbaresco’en var og hvor ren og klar frukt en finner i Geverey Chambertin. Kontrasten til Chateau Musar er stor, men meget nyttig for å poengtere de andres særegenheter. Meget synd at vår Bordeaux var korket, men under korken kunne vi ane en krystallklar mørk frukt, som igjen kontrastet til de tre andre.
Alle vinene ble helt i karafler 40 minutter før smaking. De to første ble drukket av Vinum Burgund og de to siste av Vinum Bordeaux.
Etter smaking ble de drukket til tagliolini med steinsopp, og deretter til andebryst og lår med potet, selleri og småløk stekt i andefett. Alle fungerte meget bra til begge rettene, da med unntak av Langoa Barton med sin korksmak.

2001 Cascina delle Rose Barbaresco Rio Sordo
Kjøpt hos produsent i 2008.
Klar, rød med liten orange kant.
Middels nese. Tjære, pandalakris, og voks. Nydelig rød frukt .
Ung, frisk med middels pluss slepne tanniner. Nydelige kirsebær med snev av rips, elegant, ren og konsentrert. Nydelig syre og tørr lang ettersmak.
86-89 poeng

2001 Chateau Gevrey Chambertin Vielles Vignes
Kjøpt hos produsent i 2009. Dette er en vin fra 90 år gamle planter.
Lys, rød og klar.
Diskret nese først, rød frukt, litt fatkrydder og snev av selleri. Etter hvert ren fin frukt nydelig pyntet med fatkrydder. Nesten litt orientalsk.
Ung og frisk pinotfrukt,. Smal, ren, kraftig syrestruktur, middels tannin og nydelig konsentrert med friske bringebær. Tørrer i en lang ettersmak.
87-88 poeng

2001 Chateau Musar
Kjøpt for 14 GBP på Gatwick UK før Jul. Min andre flaske av denne på en måned. Konsistent inntrykk.
Klar, lys, rød med orangerosa kant.
Middels pluss nese, kompleks med litt fat, voks, sødme og moden frukt.
Moden minus. Stor munnfølelse med kraftig syrestruktur og sødme fra mørke modne kirsebær. Litt vanilje. Tørr lang avslutning.
92 poeng

2001 Chateau Langoa Barton
Kjøpt i Norge.
Klar, dyp minus og nesten rødlilla.
Skuffelsen er stor da kork dekker over det meste av nesen. Vi aner mørk dyp frukt bak.
Ung. Stram, blekk, medium pluss syre, ren konsentrert frukt. Litt tørr i en lang avslutning. Korken ødelegger også her. Etter hvert blir korken mer og mer overdekkende.
81 med kork og 91 uten.

Til dessert;
1995 Poliziano Vin Santo
Mørk brun, lys, klar og viskøs.
Kaffe og christmaspudding på nesen.
Moden. Meget viskøs og intens. Herlig medium pluss syre og stor sødme. Kaffe, fløte, krydder. Fyldig, meget kompleks og konsentrert. Litt smak av karamellisert hvitt sukker. Balansert på den søte siden.
95-96 poeng.

SN: 2004 Brocard Sainte Claire VV

Jan 07, 2010

Klar og gullfarget i glasset.

Stor kompleks nese. Brente fyrstikker, våt ull. Konsentrert frukt av moden melon og eple med et pent honningtrekk. Svakt sitrus.

I munnen tørr og middels fyldig. Middels pluss syre i første halvdel og middels mot slutten. Pent tørr avslutning. Nydelig balansert. Frisk, ren og mineralsk av stein. Smal og ren frukt som stjernefrukt og litt sitrus. Sitter lenge. Ungdommelig i munnen i motsetning til nesen.
93 poeng, og takk for tipset Morten. En fantastisk Chablis.

Drukket til fisk og skalldyrsuppe, basert på rekekraft, piggvarkraft og fløte. Med kamskjell, scampi, reker, blåskjell, gulrot, sukkerert, piggvar, laks og safran. En herlig match.

SN: 2006 Barbera Vigneti Ceretto, Roberto Voerzio

Søn Okt 11, 2009

Drukket av Riedel Vinum Bordeaux uten foregående lufting fra 12 grader og opp.

Klar, tett, rødlilla. Massiv. Henger meget jevnt på glasset

På nesen ren, meget kraftig intensitet. Ung med begynnende tegn på litt utvikling. Solbær og bjørnebær, eucalyptus, litt vanilje og pent integrert fatkrydder.

I munnen en full kropp med stor intensitet. Svak sødme, medium+ syre og endel tannin. Miks av modne kirsebær og blåbær. Nydelig balansert og slettes ikke "tung". Mare massiv også her. Meget lang og deilig tørr ettersmak. Etterhvert intens syrlig frukt av kirsebær og markant sødme i paralell.

En vin som fasinerer meg stort. Så massiv, men allikevel "lett og elegant". Synes den forsvarer de litt over 300,- den kostet på Briskeby.

Jeg havnet på 92-94 poeng.

Matvalget her ble en meget kraftig kyllinggryte med masse løk og tomater. Tok i litt ekstra varme med tabasco og cayenne. Servert med naturris. OK, men vinen for kraftig. Denne egner seg perfekt til meditasjon på kjølige kvelder.

SN: Champagne Egly-Ouriet Blanc de Blanc

Lys, klar og gulgrønn med middels bobler.
M nese med preg mot flor og lys gul frukt. Svakt eplemost. Svakt
marsipan.
I munnen M mousse og M syrestruktur. Tørr, nesten som fine tanniner.
Halvmodent glasseple, marsipan. Tørr avslutning med en pen bitterhet,
lang.
En fruktig frisk og tørr smakfull champagne. Perfekt på en vårlig
terrasse.

50+5+6+12+8+7=88

Kanapeer og Champagne !

Igår hadde vi to par på besøk. Fruen hadde fødselsdag. For å forsøke noe nytt ble det kanapeer og Champagne.

8 forskjellige typer. Rognkjekskaviar, Rørosrømme, avocado og sjalottløk. Reker, majones og dill. Hummerhale, rognkjekskaviar og majones. Einerrøkt laks, snøfrisk og timian. Roastbeef, sjalottløk og remulade. Fransk landpatè med cornichons. Italiensk salami og Gryere. Og brie du Meaux med basilikum.

16 biter per person fikk plass på to fat og var passe mengde. Eneste annen mat var en mousse kake fra Pascal til kaffe og te. Når det samtidig gikk med 4 flasker Champagne, så vår alle fornøyd :)


fredag 29. oktober 2010

Helg igjen

Helg igjen, herlig. Fredagene blir mer og mer verdifulle, som lørdagene og søndagene. Det går fort for tiden. Eller rettere sagt de siste årene. Gjør det det eller sakker jeg akterut meg selv uten å innse det?

Smaker en 2001 Barbaresco Rio Sordo fra kooperativet i Barbaresco. En vin som normalt ikke blir moden før om noe rundt 10-20 år. Idag er den stram, fruktig og smal. For endel vil den alltid være det. Kraftig skjelett med skrinn og elegant stuffing. Det må trenes for å nyte en Barbaresco. Feminin skal den være. Barskheten kan Barolo'ene ta seg av. En vin for filosofer.

Snart middag med noen vennepar. Det blir en god kveld. John er flink med mat.

Ha en fortreffelig helg !

fredag 5. mars 2010

Smaking av moden vin, alle over 20 år


Flight 1, Chateau Beaucastel 1990, 1989, 1988 og 1986
3 som luktet stall og en som var nærmere tørt høy. For meg som ny relativt uerfaren Beaucastel smaker overraskende slanke og elegante. Alle med bra struktur. 1986 med markant kraftigere tanniner enn de andre, som var litt beskjedne på det området.
1986 min favoritt, med 1990 som nummer to.

Flight 2, Produttori del Barbaresco Riserva, 82 Paje, 78 Rio Sordo og Rabaja og 71 Montestefano
Nok en gang en nydelig flight med PdB sine viner. Rundt bordet ble det mumlet om hvor det ble av Chateau Beaucastel. Smak og behag, men jeg er enig. PdB overskygget Chateau Beaucastel.
Rio Sordo klar vinner hos meg. Eleganse, frukt, balanse og stor struktur. Paje som nummer 2, ikke så elegant, men kraftig med mørkere frukt. Rabaja nummer 3, litt snillere enn de to første, litt krydder og streif av fruktsødme. Montestefano fremsto som litt for gammel for meg. Tobakk, slank, stram.

Flight 3, Piemonte blandet, 47 Borgogno Barolo Riserva, 61 Borgogno Barolo Riserva, 71 Gaja Barbaresco, 79 Gaja Barbaresco San Lorenzo og Gaja standard Barbaresco.
Kveldens vin er 1947 Barolo i toppform. Jeg har smakt denne før, men i betydelig mindre oppegående utgave. Balansert, stram, utrolig lang, og med en herlig nese av bl.a. svart hard liquirizia de Calabria fra Barone Amarelli for kjennere :) 61 Barolo nummer 2. Litt mindre uttrykksfull enn en flaske for et år siden. Allikevel trøffel, lakris og roser. God struktur. 71 Barabresco nummer 3. God vin, men litt tynn frukt etter min smak. Stor struktur og nese. 79-utgavene passerer jeg i relativ stillhet, fortest standard og litt etter San Lorenzo. Ødelegges av tanninene.

Flight 4, 1986 blandet, Penfold Bin 707, Cos D'Estournel og Ducru Beaucaillou
Penfold på sidelinjen min ganske så raskt. Brent el-kabel, selleri, paprika og lass med solbærfrukt. Uelegant. Ducru Beaucaillou åpnet med frisk skrellet gulrot, var innom kork og endte opp helt OK, stram, smal, en god del tannin, lang avslutning og litt for tørr for meg totalt sett. Cos D'Estournel ble for meg den beste av disse tre. Mocca, litt fatkrydder, lang og litt grønt i avslutningen.

Flight 5, Bordeaux, 91 og 66 Chateau Mouton Rothschild, 1983 Chateau Rauzan Gassies og 1966 Gran Vin de Leoville du Marquis de Las Cases.
Klarer ikke helt å bestemme meg for om hvem av de to 66'ene som vinner heatet. Antagelig Mouton med krydret syrlig kjøttbuljong uten buljongen etterhvert, litt grønt, stor nydelig struktur og tørr avslutning som ble tørrere med luft. Las Cases med kokt kaffe, paprika og litt søt vanilje langt oppe. Fortsatt litt lys rød frukt. Balansert og lang. 91 Mouton meget elegant, men for tynn. Rauzan Gassies stram, smal, mørk og lang med urter og litt mye middels.

Flight 6, 89 Hugel Tokay Pinot Gris, 83 Trimbach Gewürztraminer VT og Leon Beyer Tokat Pinot Gris VT, 71 Langweth von Zimmern Rauenthaler Baiken Riesling Auslese.
Klar seier til Riesling auslese. Fantastisk vin med ananas og tørket frukt i en meget elegant og slank fremtoning. Trimbach meget slapp med altfor lav syre for meg. Beyer nesten det samme og for lite frukt. Hugel med stor nese med masse sjø og skjell. Tørket frukt og lang. Glatt følelse. En OK nummer 2.

Flight 7, 88 Chateau Climens, 86 Chateau Lafaurie Peyraguey og 57 Tokay Aszu Essencia.
Lafaurie Peyraguey best hos meg. Stor munnfølelse, nydelig struktur, kompleks, lang. Tørket frukt og innsmigrende gul frukt. Climens litt lukket, stor struktur, mye syre og lang, ble nummer 3. Plass nummer 2 tok en meget intens Tokay med karamell fra knekk, kjøttkraft, god syre, kaffe og herlig lengde.

Kveldens kommentar: Rune under flight 3 da 1947 ble diskutert mot 1971; «Du kan ikke sammenlikne en moden vin med en fatprøve»

lørdag 27. februar 2010

SN: 2005 Bourgogne Roncevie, Domaine Arlaud

Lør Feb 27, 2010 4:14 pm

Klar, lys pluss, rød mot karmosin, smal rosa kant i Riedel Vinum Chianti.
Medium nese, masse moden jordbærfrukt, åpen, ung.
Lett anslag. Medium syre og tanniner. God struktur under tykke lag med konsentrert frukt av røde bær. Balansert. Pen og lang tørr avslutning. En relativt åpen, "enkel" og fruktig vin. Drikkeklar nå, men holder nok i mange år.
85 poeng.

God vin til kyllinggryte med litt fløte, sopp og villris.

torsdag 25. februar 2010

-88 og -90 Barbaresco og -93 Barolo

1988 Barbaresco Bricco Asili Facet, Acienda Bricco Asili Ceretto

Lys, rød til murstein, bred kant, klar.

Medium nese, meget delikat og elegant. Ren. Svakt søt frukt av bringebær mot nype, roser. Etter en stund forsvinner nyene og ren bringebær er igjen.

Bløtt anslag, fruktig, lett tørrende. Medium tanniner, behagelige. Balansert med god struktur, men kanskje litt manglende kompleksitet. Litt smal, men elegant frukt mot jordbær.

En meget veloppdratt vin, oppfører seg nydelig gjennom hele smakingen uten store endringer over tid.

89-90 poeng.


1990 Barbaresco Montestefano Riserva, Produttori del Barbaresco

Lys pluss, rød til murstein, klar, bred kant.

Medium pluss nese, sursøt med klar kjøttbuljong. Tjære. Etter en stund forsvinner det sursøte, buljongen blir og en maskulin krydret undertone kommer til. Nesten litt lønnesirup. Litt roser etterhvert. Idag, ett døgn senere er buljongen borte. Maskulin og krydret, mørk frukt. Litt roser og tjære.

Medium anslag, medium pluss både fine tanniner og syre. Balansert, elegant, litt lite frukt. Tørrende. Nydelig struktur. Harmonisk vin med lang tørr avslutning.

89-90 poeng (etter et døgn).


1993 Barolo Monprivato, Guiseppe E Figlio Mascarello

Lys, rød til murstein, men litt friskere rød enn de to Barbarescoene. Klar. Bred kant i orange.

Medium nese. Masse roser. Fruktig med bringebærdrops. Snev av brent fyrstikk. Av og til en følelse mot noe svakt grønt, ikke selleri, men nær.

Medium anslag, fruktig og stram. Mye tanniner fortsatt, ikke helt slepne, men behagelige. Mørkere frukt enn Barabrescoene, klar og ren. Litt mindre tilgjengelig, men åpner godt opp etterhvert. Balansert, men ganske tøff. Tanninene tar etterhvert litt over uten mat. Avslutningen forsvinner i tanniner. Jeg synes den blir litt ubalansert. Ingen store endring etter ett døgn.

84-87 poeng.


Typiske forskjeller på Barbaresco og Barolo. I tillegg meget forskjellige viner. Facet er Roger Moore. Montestefano er Sean Connery og Monprivato er Daniel Craig.


Etter smaking og notater ble alle vinene drukket til reinsdyrfilet, båtpoteter, kantarell og godt innkokt rødvinssaus av Fontanafredda sin Nebbiolo Langhe. Maten temmet tanninene i Monprivato og dette ble kveldens matvin. Facet var nummer to og gikk godt til maten. Montestefano skuffet meg litt, i beste fall OK til maten.

Kunstpause.....

Veldig lang pause fra sist post. Kan det være mye å gjøre? Lite energi? Generellt slapp holdning? Eller er det politikerene som tapper meg for krefter. Hvorfor skal jeg være aktiv når togene ikke går? Og veivedlikeholdet og skolevedlikehold? Jeg orker ikke å si det samme 10 ganger etter hverandre. Det klarer faktisk politikerne. De lover også samme saker 10 ganger etter hverandre. Dessuten finnes det alltid 10 gode grunner til at det ikke ble noe av. Det er sikkert 10 gode grunner til at statsministeren ikke hadde vært i Stortinget siden desember. Tro om ikke Northug og Bøkko har lært av statsministeren. Liten forskjell på å ikke være der og å melde seg ut. Melde seg ut har også en mulla in spe klart. Bråfort, men ikke fort nok. Her kunne det gjordt seg med føre var prinsippet. Reist ut før.
Til sist en honnør til de som fortjener det. NRK og Vinmonopolet. Så mye dårlig TV som finnes, så er det en glede å betale lisens for å ha noen reklamefrie kvalitetsprogrammer. På Vinmonopolet har de forstått uttrykket kundebehandling og fjernet seg fra normal oppførsel for monopolister. Jeg våger påstanden at det ikke finnes så mye kvalitetsvin samlet på ett sted, noe annet sted i hele verden. Meget bra butikker blir det fler og fler av. Lett med nettbestilling og frakt hjem om du trenger.
En aha-opplevelse fikk jeg forrige helg da jeg plukket med meg Dagsavisens helgenummer. Virkelig!! Meget bra, seriøs, grundig, innholdrik, variert og fri for tabloide fordummende innslag. Det blir flere aviser derfra på meg.
Ha en fortreffelig aften, gjerne med torsk og barbera !