søndag 27. september 2009

1980 Corton-Charlemagne Gran Cru, Bonnaeu du Martray

Fre Sep 11, 2009


Etter jobb idag raidet jeg Valken, planen var å spise på Colonialen, men de var fullbooket allerede på mandag. Resultatet er her.


Drukket over 5 timer av for anledningen kjøpt glass som likner Riedel Vinum Bordeaux. Temperatur som i kjølerommet i Polet Valkendorfsgate og så temperaturen på kaldtvannet i vasken på hotellrommet i 4 etg. hos hotell Norge.

Krystallklar, homogent gullfarget, lys pluss, med bred klar (vann) kant.

Kraftig nese, nøtter og meget moden appelsin, fjære sjø. Litt enkel. Kun en minimal antydning til transparans som gir litt sitrus. Nesen er nær Tissot sin Les Graviers, men mer appelsin. Jo mer tid som har gått, jo mindre nøtter er det.

Kraftig anslag i munnen, medium fyldig, medium pluss intensitet, fet, tørr. God pluss syrestruktur av den rolige typen. Frukt mot meget moden appelsin. Viskøs, nydelig balansert. Fyldig avslutning med samme frukt og deilig tørrende syre. Lang ettersmak.

Jeg gir den 5 av 5 på farge, og bare 5 av 10 på nese fordi den er for enkel. 12 av 15 på smak, pluss for balansen. 9 av 10 på avslutning og 6 av 10 på totalen fordi jeg hadde ventet litt mer. 87 poeng.


Jeg gikk til Colonialen og ga dem oppgaven med å finne noe som kunne være godt til vinen. Følgende er hva vi endte opp med etter en del smaking over disken (meget hyggelig sted).

Toscanaskinke; som parmaskinke, men litt mindre modningssmak og litt mer salt. Vinen og skinken går to paralelle løp. Ingen synergi.

Brillat Savarin; kremet og smakfull, god match til vinen. Ostesmaken overlever med god smak og saltpreg, vinen gjør ostesmaken litt fyldigere. Bra !

Tomme Crayeuse; hullete på blåmuggvis (uten blåfarge), fast kremete mot seig, smaksrik. Nydelig match, utfyller hverandre. Yummie!! Denne smaker ikke som en Tomme Sovoie (som jeg liker meget godt), mer kremete og smaksrik.

Beaufort; fast, fyldig, smakfull. Osten tar litt overhånd. Den holder seg mens vinen blir litt enkel.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar