søndag 27. september 2009

Ghemme -99 og Barolo -99

Ons Des 10, 2008


1999 Ghemme Collis Breclemæ, Antichi Vigneti Di Cantalupo


Drukket av Riedel Vinum Bourgogne. Luftet i flaske en time for servering.

Klar, lys og rød med bred orange/murstein kant.

På nesen god minus intens med frukt, blomster og animalitet som dominerende elementer. Ferskt lær preger vinen med roser, kirsebær og litt vanilje i bakgrunnen. Etter en stund i glasset lukker den ganske mye, men igjen står det en ren rød frukt mot den mørke siden.

I munnen ganske fyldig minus, relativt mye tannin under leppen, frisk og ganske konsentrert. Middels lang. Den er på den syrlige siden med kraftig treverk, kirsebærfrukt moden minus. Etterhvert i glasset følger den nesen med mørk, moden, ren og klar frukt.

Vi er litt skuffet i starten, vinen er i overkant syrlig og med vel mye treverk. Etterhvert renser den opp og står igjen med den rene gode, nesten transparente mørke frukten. Tror den bør ligge minimum 5 år til. Skal den drikkes nå bør den få minimum 2 timer i karaffel.



1999 Barolo Bricco Luciani, Silvio Grasso


Drukket av Riedel Vinum Bourgogne. Luftet i flaske en time for servering.

Klar, lys og rød med liten murstein kant.

Fantastisk nese intens minus, med frukt, blomster, animalitet og fat. Nydelig kompleks nebbiolo. Flyktige syrer rundt mørk minus frukt av røde bær. Roser, urter, litt vanilje.

I munne ganske fyldig minus, mye tannin som snerper under leppen, ganske frisk pluss, konsentrert og relativt lang ettersmak. Frukt og syrer dominerer. Blanding av jordbær og rips i søt (ikke søtladen) stil, men vanskelig å definere. Meget klar og ren frukt bak teppet av syrer og tannin.

En nebbiolo jeg gjerne bruker 400,- på. Grasso skal være modernist med forsiktig fatbruk. En vellykket kombinasjon.


Begge vinene ble smakt først og så drukket til carpaccio av okse indrefilet med olje, sitron og parmesan, med påfølgende biff tradisjonell med rødvinsky. Ghemme'n klarte seg bare såvidt til maten. Virket som om syrene ikke strakk til. Litt overraskende etter den syrlige stilen. Barolo'en matchet maten perfekt. Særlig carpaccio'en ble en himmelsk match.


Barolo en klar vinner i kveld, men en følelse sniker i bakhodet om at Ghemme'n ikke har vist sitt beste. Den rene frukten som dukket opp etterhvert ga signaler om at den er på vei ut av en litt lukket fase.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar